Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Прогрес у діагностиці лікарсько-стійкого туберкульозу
27.11.2020
11:31

Прогрес у діагностиці лікарсько-стійкого туберкульозу

Україна однією з перших отримала можливість апробувати нові швидкі молекулярно-генетичні тести — картриджі Xpert MTB/XDR.

Це стало можливим завдяки ініціативі Центру громадського здоров’я та довірі міжнародних партнерів до багаторічної успішної реалізації програми з протидії туберкульозу в Україні.

Нова методика дозволить здійснити революцію в діагностиці лікарсько-стійкого туберкульозу. З допомогою даних картриджів є можливість одночасно визначати стійкість до протитуберкульозних препаратів першого і другого ряду менш, ніж за 90 хвилин. У той час, як на сьогодні визначення профілів лікарської стійкості до туберкульозу складні у виконанні, а середній термін отримання результатів тестування — 34 дні.

Апробація цього методу дасть змогу країні впровадити нову технологію відразу після отримання прекваліфікації ВООЗ цих тестів.

За координації Центру громадського здоров’я дослідження будуть проводитися в Центральній референс-лабораторії МОЗ України та регіональних мікробіологічних лабораторіях із діагностики ТБ 3 рівня Одеської, Запорізької та Харківської областей.

Використання картриджів Xpert MTB/XDR дозволить клініцистам, відповідно до отриманих результатів, у короткий термін призначати сучасну, ефективну схему лікування для пацієнтів із лікарсько-стійким туберкульозом.

Наступним кроком стане закупівля та повномасштабне використання картриджів Xpert MTB/XDR у регіонах. Впровадження цієї діагностики планується з грудня 2020 року.

Інші новини