Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Протокол ВООЗ із лікування ВГC перекладено українською
11.11.2019
14:03

Протокол ВООЗ із лікування ВГC перекладено українською

На сайті Центру громадського здоров’я опубліковано переклад українською мовою «Настанов з лікування та догляду хворих із хронічним вірусним гепатитом С», розроблених Всесвітньою організацією охорони здоров’я 2018 р. (WHO Guidelines for the care and treatment of persons diagnosed with chronic hepatitis C virus infection).

За оцінками експертів, в Україні близько 3,6% (1 517 515) людей живуть із хронічним гепатитом C, але під медичним наглядом перебуває тільки 82 654 особи (5,4%). Отже, значна кількість населення ще не знає про свій діагноз і не має доступу до лікування.

Вірусний гепатит С виліковний. Завдяки новітнім високоефективним препаратам прямої противірусної дії, що майже не спричиняють побічних реакцій, можливе повне одужання у більш ніж 95% пацієнтів. Лікування триває 12 або 24 тижні.

Завдяки адвокаційним заходам в Україні стали доступні генеричні форми лікарських засобів. Нині зареєстровано 11 генеричних препаратів для лікування ВГС. І якщо раніше курс терапії коштував 900 доларів США, тепер його вартість зменшилася до 108 доларів.

Наразі вакцини проти вірусного гепатиту С не існує. Та якщо вчасно діагностувати інфекцію і розпочати лікування, можна попередити тяжкі ускладнення ВГС, як-от цироз і гепатоцелюлярна карцинома.

Інші новини