Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
09.03.2023
07:50

Референс-лабораторія ЦГЗ виявила варіант Omicron ХВВ.1.9 в стічних водах Дніпропетровщини

За допомогою секвенування фахівці референс-лабораторії з діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусних та особливо небезпечних патогенів Центру громадського здоров’я вперше виявили мутацію варіанту Omicron XBB.1.9 коронавірусу SARS-CoV-2 в стічних водах міста Павлоград, Дніпропетровська область. 

Дослідження проводять завдяки проєкту USAID Україна «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні» щодо вивчення циркуляції SARS-CoV-2 у стічній воді за підтримки PATH. 

«У відібраному з Дніпропетровської області зразка методом секвенування визначено варіант Omicron XBB.1.9. Це перша знахідка даного різновиду Omicron у стічній воді. Це може свідчити про ймовірну появу найближчим часом такого варіанту у хворих на території Дніпропетровської області», — розповідає Ірина Демчишина, завідувачка референс-лабораторії з діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусних та особливо небезпечних патогенів ЦГЗ.

 

Станом на березень 2023 року цей варіант штаму було виявлено лише в однієї людини з Київської області, яка захворіла на коронавірусну інфекцію.  

Новий варіант Omicron XBB.1.9 розповсюджений в Індонезії (до 50% випадків), країнах Південно-Східної Азії та деяких країнах Європи.

В рамках проєкту заплановано провести секвенування зразків стічної води в Дніпропетровській, Кіровоградській, Чернівецькій, Львівській, Чернігівській, Київській, Житомирській, Вінницькій та Рівненській областях. Секвенування проводитиметься  у референс-лабораторії з діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусних та особливо небезпечних патогенів Центру громадського здоров’я.

Нагадуємо, що найбільш ефективним методом запобіганню наслідків захворювання — є доступна та безоплатна вакцинація. Щеплення проти COVID-19 доступне для усього дорослого населення та дітей від 5 років.

Перед вакцинацією не треба проходити обстежень, приймати специфічні ліки або дотримуватись дієти, воно безоплатне та ефективне. 

Найближчий пункт чи центр вакцинації

Читайте також:

У Черкаській та Львівській областях циркулює варіант Omicron XBB.1.5: результати секвенування референс-лабораторії ЦГЗ

Чи варто боятися мутації варіанту Omicron XBB.1.5? Відповідають експерти

Як в Україні досліджують вірус SARS-CoV-2 

В Україні зафіксували перший випадок інфікування штамом підвиду COVID-19 «Omicron» XBB.1.5

Інші новини