Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Референс-лабораторія вірусологічних досліджень Центру громадського здоров’я посилює спроможність діагностувати COVID-19 та інші вірусні інфекції
09.08.2022
13:03

Референс-лабораторія вірусологічних досліджень Центру громадського здоров’я посилює спроможність діагностувати COVID-19 та інші вірусні інфекції

Нову систему для полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) у реальному часі придбав МОЗ України за підтримки Світового банку. Обладнання вже встановлене в референс-лабораторії вірусологічних досліджень Центру громадського здоров’я.

Завдяки додатковому ампліфікатору збільшиться пропускна спроможність лабораторії проводити дослідження методом ПЛР, що використовується для діагностики вірусних інфекцій, зокрема COVID-19, та дозволяє виявити наявність в організмі вірусу навіть за мінімальної його кількості.

Лабораторія Центру отримала сучасний ампліфікатор із маркуванням IVD, тобто можливістю його використання для ін-вітро діагностики, що безумовно, важливо під час проведення лабораторних досліджень клінічних зразків хворих, у тому числі на COVID-19. Такі дослідження проводяться не лише для підтвердження діагнозу, а також для первинного скринінгу зразків для подальшого їх секвенування, тобто виявлення мутацій вірусу.

"З досвіду використання такого обладнання зауважу, що окрім високої точності результатів, ампліфікатор виробництва Bio-Rad дає можливості застосовувати широкий спектр реагентів та витратних матеріалів і підтримувати необхідний темп досліджень", — розповів Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоровʼя - головний державний санітраний лікар України. 

Нагадаємо, завдяки секвенуванню в референс-лабораторії ЦГЗ в Україні відстежують мутації вірусів, зокрема, у липні 2022 року виявили новий різновид штаму SARS-CoV-2 «Омікрон» — ВА.5.

Також нагадаємо, що наразі в Україні фіксується поступове збільшення кількості випадків коронавірусної хвороби. Закликаємо українців вакцинуватися — перша, друга й бустерна дози відповідно до вакцинального статусу.

Партнером у спільному зі Світовим банком проєкті МОЗ України в контексті посилення спроможності ЦГЗ виявляти вірусні інфекції та запобігати їхньому розповсюдженню є Всесвітня організація охорони здоров’я.

Інші новини