Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Рівень охоплення щепленнями проти поліомієліту серед дітей до 1 року за 6 місяців 2022 року — лише 33,3%
04.08.2022
19:53

Рівень охоплення щепленнями проти поліомієліту серед дітей до 1 року за 6 місяців 2022 року недостатній

Враховуючи наявність спалаху захворювання на поліомієліт в країні — такий низький відсоток вакцинації загрожує усім нещепленим дітям до 6 років інфікуватися та перехворіти з тяжкими або летальними наслідками.

Поліомієліт — дуже заразне та небезпечне інфекційне захворювання. Вірус поліо інфікує воду та їжу, передається від людини до людини, як правило, через брудні руки до рота, після чого розмножується у кишківнику. Поліовірус також може залишатися на іграшках та побутових речах, яких торкалися інфіковані люди. В деяких випадках захворювання призводить до невиліковного паралічу кінцівок. 

За 6 місяців 2022 року з усіх дітей до 1 року рівень охоплення о щеплення від поліомієліту залишається низьким. Цього мало для колективного імунітету

Схема вакцинації проти поліомієліту

До першого року життя дитина повинна отримати дві дози вакцини ін'єкційно (ІПВ) у 2 та 4 місяці.

В 6 місяців дитина отримує краплі (ОПВ). 

Також краплі дитина отримує в 1,5 років, 6 років та в 14 років. 

Шість доз вакцини формують імунітет до поліомієліту до кінця життя.

Якщо ви підозрюєте, що щось з цього курсу ваша дитина пропустила — негайно телефонуйте своєму лікарю та перевірте, чи не порушували ви календар щеплення. 

Імунізація в період війни

Повномасштабна війна росії проти України спричинила чимало перешкод для батьків маленьких дітей, які планували зробити дитині вакцинацію згідно з Національним календарем профілактичних щеплень.

Проте з того часу медична система в Україні в зонах, де не ведуться бойові дії, відновлена та готова приймати маленьких пацієнтів на візит. Для цього батькам, які пропустили щеплення малюка, — треба звернутися до свого педіатра або сімейного лікаря та спланувати візит для їх надолуження.

Для внутрішньо переміщених людей не потрібно укладати нову декларацію з лікарем. Достатньо просто прийти до медзакладу. Вакцинацію зроблять безоплатно, а дані про щеплення одразу внесуть у єдину електронну систему охорони здоров’я. За бажанням, батьки можуть узяти довідку про зроблене щеплення. Жодних фінансових чи бюрократичних перешкод немає.

Нагадаємо, в Україні Календар щеплень передбачає обов’язкову вакцинацію проти десяти захворювань:

Вакцини за Календарем безоплатні для українців. Їх закуповують державним коштом.
Зверніться до свого сімейного лікаря або педіатра вже сьогодні та дізнайтесь, чи не пропустила ваша дитина щеплення проти поліомієліту. Захистіть життя найдорожчих!

Читайте також:
Відповіді на поширені питання батьків про щеплення
Як захистити дитину від поліомієліту
Затверджений план заходів для дітей проти поліомієліту

Інші новини