Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
04.08.2022
13:44

Рівень охоплення щепленнями за 6 місяців 2022 року в Україні нижче 40%: закликаємо батьків надолужити пропущені щеплення дітей

Показник охоплення щепленнями — це один з найважливіших критеріїв відстеження безпеки громадського здоров’я. Цифри відсотків показують скільки дітей отримали свою дозу вакцини згідно з Національним календарем профілактичних щеплень.

Російська агресія спричинила чимало перешкод для медичної системи: збій логістики, відсутність електропостачання, бомбардування медичних закладів, стихійна евакуація населення тощо. В сукупності ці фактори призвели до низьких показників охоплення щепленнями.  Зокрема, за 6 місяців 2022 року з усіх дітей до 1 року лише:
 

  • 29,7% отримали свої дози щеплення проти туберкульозу;
  • 23,1% отримали свої дози щеплення проти вірусного гепатиту В;
  • 33,9% отримали свої дози щеплення проти дифтерії, правця та кашлюку;
  • 36,4% отримали свої дози щеплення проти хіб-інфекції;
  • 33,3% отримали свої дози щеплення проти поліомієліту. 


 

Дані з Луганської та Донецької областей відсутні через активні бойові дії спричинені повномасштабною війною росії проти України. Херсонська, Харківська та Запорізька області надали інформацію частково.

За розрахунками такої тенденції, до кінця поточного року охоплення щепленнями сягне лише 60%, чого недостатньо для формування колективного імунітету. Нагадаємо, що за рекомендаціями ВООЗ для безпеки громади та дітей рівень охоплення щепленнями повинен бути щонайменше 95%.

Інфекційні захворювання нікуди не зникають. Війна в країні може лише сприяти їхньому розповсюдженню. Будь-яке переривання планової імунізації, навіть на короткий період, призведе до підвищення ймовірності спалахів вакцинокерованих інфекцій. У нас в країні вже є спалах поліомієліту. Ймовірність спалаху кору досить висока.

В Україні Календар щеплень передбачає обов’язкову вакцинацію проти десяти захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюку, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Вакцини за Календарем безоплатні для українців. Їх закуповують державним коштом.

Батьки маленьких дітей, які пропустили щеплення, — мають звернутися до свого педіатра або сімейного лікаря та спланувати візит для їх надолуження. Для внутрішньо переміщених людей не потрібно укладати нову декларацію з лікарем. Достатньо просто прийти до медзакладу. Вакцинацію зроблять безоплатно, а дані про щеплення одразу внесуть у єдину електронну систему охорони здоров’я. За бажанням, батьки можуть узяти довідку про зроблене щеплення. Отже, жодних фінансових чи бюрократичних перешкод немає.

Пам’ятайте! Вакцинація — єдиний спосіб захиститися від потенційно смертельних недуг і можливість уникнути додаткових навантажень і на здоров’я громадян, і на систему охорони здоров’я загалом.

Інші новини