Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Що має знати кожен про рак молочної залози?
21.10.2021
18:32

Що має знати кожен про рак молочної залози?

20 жовтня 2021 року Центр громадського здоров’я провів вебінар, присвячений Всеукраїнському дню боротьби з захворюванням на рак молочної залози. Подія покликана підвищити обізнаність населення України про профілактику, діагностику та підтримку пацієнтів із цією недугою.

Щорічно в Україні на РМЗ хворіють близько 15 тисяч жінок, помирають — близько 5 тисяч. В Україні у 2019 році було зареєстровано 14.7 тисяч пацієнток із РМЗ.

У 70% випадків пацієнти пізно звертаються по допомогу. На це впливає низька поінформованість населення, страхи, що зумовлюють небажання звертатися до онколога.

За умови раннього виявлення пухлини — через самообстеження або проведення профілактичних оглядів у лікаря — у 95% випадків лікування завершується успішно.

Про профілактику та діагностику, те наскільки важливо своєчасно відвідувати лікаря розказав Ігор Ковальчук, заслужений лікар України, керівник проєкту «Здоров’я молочної залози», член Європейського товариства медичної онкології (ESMO), почесний член Пенсильванського університету (США).

Які виділяють три методи ранньої діагностики РМЗ:

  • самостійне обстеження;
  • клінічне обстеження в лікаря;
  • мамографія.

На які тривожні ознаки варто звернути увагу при самообстеженні:

  • у молочній залозі (МЗ) з’явилися ущільнення;
  • одна з МЗ неприродно збільшилася;
  • одна з МЗ опустилася;
  • ділянка шкіри, що вкриває МЗ, зморщилася та схожа на апельсинову шкірку;
  • сосок (або його частина) втягнулися в середину;
  • із соска витікає темно-жовта або кров’яниста рідина;
  • ви відчуваєте, що набрякає ваше передпліччя;
  • зазнала змін шкіра на соску (з’явилися виразки, загрубілість, набряк, почервоніння);
  • збільшилися лімфатичні вузли (під пахвами, над чи під ключицями).

Обстеження варто проводити 1 раз на місяць на 7–9 день із першого дня менструації або на 2–3 день після менструації. Під час менопаузи варто проводити дослідження щомісяця в 1 день місяця.

Не нехтуйте можливістю самодіагностики та обов’язково звертайтеся до лікаря у випадку виявлення незвичних змін і тривожних ознак.

Не менш важливою темою є роль сімейного лікаря у виявлення РМЗ. Спікерка Вікторія Ткаченко, проф., д.мед.н. професор кафедри сімейної медицини, Національний університет охорони здоров’я України ім. П.Л. Шупика, розказала про особливості діагностики РМЗ, у яких випадках онкопацієнти повертаються на обстеження до сімейного лікаря, а також про профілактику хвороби.

Перелік медичних втручань у межах первинної медичної допомоги для груп пацієнтів із підвищеним ризиком захворювання зазначені в Наказі МОЗ України № 504.

Після того, як пацієнт виліковується від РМЗ, сімейний лікар має продовжувати вести пацієнта. Для лікаря важливо й надалі здійснювати профілактичні огляди, за потреби направляти на мамографію та до відповідного спеціаліста, якщо є підозра виявлення рецидиву.

У вебінарі також взяли участь пацієнтки, які хворіють на РМЗ, та розповіли про підвищення обізнаності серед населення щодо профілактики раку та можливостей лікування.

Вікторія Романюк і Ніна Резніченко, співзасновниці ГО «Афіна. Жінки проти раку», розказали про стереотипи щодо людей, які хворіють на РМЗ, а також про те, як обрати для себе кращого лікаря. Олена Павличева та Ксенія Єсіна розказали свої історії боротьби з РМЗ та допомогу іншим.

Спікерки розповіли про безоплатне лікування раку та допомогу від рідних і близьких. Наразі онкопацієнти з направленням від сімейного лікаря можуть отримати безоплатне лікування в будь-якому онкодиспансері України.

Спікерка Олена Берегова, керівниця проєктів Благодійного фонду «Квітна», розповіла наскільки важлива обізнаність людей щодо РМЗ. Проєкти Фонду спрямовані на те, щоби донести кожному про важливість ранньої діагностики та профілактики хвороби.

Інші новини