Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Спалах гепатиту А лише на Вінниччині, у решті областей поодинокі випадки - МОЗ
06.11.2023
15:33

Спалах гепатиту А лише на Вінниччині, у решті областей поодинокі випадки - МОЗ

На сьогодні спалах вірусного гепатиту А зафіксований лише у Вінницькій області. Станом на 6 листопада 2023 року випадки гепатиту А зафіксовані у Тернопільській (1 випадок), Закарпатській (11 випадків), Дніпропетровській (3 випадки) областях. Протягом жовтня сталося 12 випадків ВГА на Івано-Франківщині.

Як наголошують у МОЗ, загалом по Україні за результатами проведення епідрозслідувань випадків захворювання на вірусний гепатит А не встановлено епідемічного зв’язку між цими випадками у різних регіонах. 

А спалах інфекційної хвороби — це кілька захворювань на інфекційну хворобу, повʼязаних між собою спільним джерелом та (або) фактором передачі інфекції. 

Фахівці ЦКПХ вивчають джерело зараження й проводять аналіз контактного кола осіб. Тож встановлюються обставини захворювання й локалізується подальше поширення вірусу. 

Так, у період із 17 жовтня по 6 листопада у Вінницькій області лабораторно підтвердили 245 випадків вірусного гепатиту А. 182 людини потрапили до лікарень, 128 пройшли лікування й були виписані, ще 54 залишаються у медичних закладах.

У зв’язку зі спалахом вірусного гепатиту А на Вінниччині було посилено контроль за прибиранням та дезінфекцією громадського транспорту, за дотриманням санітарно-гігієнічних вимог на ринках міста й області; запроваджено тимчасову заборону на ярмарки; проведено додаткові перевірки на підприємствах, робота яких повʼязана з обслуговуванням населення та харчовими продуктами. 

"У ході розслідування спалаху епідеміологи паралельно відпрацьовують всі можливі припущення щодо ймовірних джерел інфекції. Силами Центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України в області було обстежено майже 80% працівників в епідемічно небезпечних типах виробництва. Ця робота має завершитись цього тижня. За попередніми підсумками, не виявлено спільного джерела інфікування", - заявив заступник міністра охорони здоров’я України, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін. 

Він нагадав, що на Вінниччині проводять вакцинацію контактних осіб з хворими та медичних працівників, що дозволяє зупинити поширення та локалізувати передачу інфекції. 

Ігор Кузін наголосив, що кількість як госпіталізованих, так і нових випадків у Вінницькій області зменшується, що свідчить про ефективність протиепідемічних заходів та контроль над спалахом.

На Вінниччині проти вірусного гепатиту А вже вакцинували 597 людей, серед яких 549 медиків та 48 контактних осіб (рідних та близьких пацієнтів з підтвердженим діагнозом). 

Гепатит А: симптоми, шляхи передачі та профілактика

Гепатит А — це спричинене вірусом гепатиту А захворювання, що вражає печінку. Його також називають хворобою Боткіна. Це захворювання може мати як легкий, так і важкий перебіг.

Вірус гепатиту А передається:

  • внаслідок вживання забруднених харчів або води, що можуть містити фекалії інфікованих людей; 
  • через недотримання особистої гігієни;
  • у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї;
  • також причиною інфікування можуть стати деякі види сексуальних стосунків. 

Найпоширеніші симптоми ВГА: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця. Якщо помітили такі симптоми в себе чи близьких - негайно звертайтеся до свого сімейного лікаря!

Памʼятайте, що випадки гепатиту А постійно реєструють в Україні. Ви можете інфікуватися, якщо випʼєте заражену воду або зʼїсте продукти, які готував хворий. Так, за даними Центру громадського здоров'я, за 2022 рік було зафіксовано 281 випадок ВГА.

Інфікуванню гепатитом А можна легко запобігти, якщо дотримуватися правил гігієни рук. Найбільш ефективний спосіб захисту - це миття рук з милом і теплою водою щонайменше протягом 20 секунд. Це особливо важливо перед приготуванням їжі та після відвідування вбиральні.

Тож вберегтися від захворювання допоможуть прості щоденні правила: 

- миття рук перед вживанням їжі та після кожного відвідування туалету; 

- вживання лише кип’яченої води; 

- миття овочів та фруктів. 

Інші новини