Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Спалах вірусного гепатиту А на Вінниччині: у лікарнях перебуває 151 людина
29.10.2023
19:24

Спалах вірусного гепатиту А на Вінниччині: у лікарнях перебуває 151 людина

Кількість хворих на гепатит А на Вінниччині зростає: на сьогодні у лікарнях перебуває 151 пацієнт, ще 25 одужали та були виписані з медзакладів.

До Вінницької області прибула команда МОЗ на чолі з головним державним санітарним лікарем Ігорем Кузіним, вона там працює останні два дні.

Як повідомив Ігор Кузін, на підставі проведених епідрозслідувань встановлено щонайменше 4 ймовірні фактори, які вказують на джерело інфекції. Комплексно відпрацьовують усі можливі причини спалаху вірусного гепатиту А на Вінниччині. 

Фахівці групи оперативного реагування Центру громадського здоров’я України, Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб із залученням лікарів працюють паралельно у співпраці з місцевою владою. 

На сьогодні обстежено понад 100 людей, робота яких пов'язана зі сферою послуг, водопостачанням та продуктами харчування, які могли стати джерелом інфекції.

"У лікарнях залишається 151 пацієнт, 25 вже виписали. Зараз - на основі визначених гіпотез - лікарі додатково опитують хворих з підтвердженими діагнозами та уточнюють зв’язки, які вказують на спільне джерело інфікування", - написав головний державний санітарний лікар України.

Повідомляється, що до Вінницької області вже доставлено 1 060 доз вакцин для щеплень медиків, лікарів екстреної медичної допомоги та фахівців громадського здоров’я, задіяних у ліквідації спалаху вірусного гепатиту А. Крім того, для вакцинації дітей доставили 1 100 доз вакцини для профілактики ВГА та формування резерву, вакцинації у закритих колективах. "Щеплення також передбачені для близкого оточення пацієнтів з підтвердженим діагнозом, зокрема, сімей, які проживають спільно, або близьких, з ким контактували напередодні захворювання", - додав Ігор Кузін.

Результати та подальші заходи на рівні області будуть опрацьовані завтра на комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

До завершення епідеміологічного розслідування мешканцям рекомендовано дотримуватися профілактичних заходів:

  • ретельно мити фрукти й овочі перед приготуванням їжі;
  • не використовувати воду з неперевірених джерел, будь-яку небутильовану воду слід обов’язково кип’ятити перед вживанням;
  • не купувати продукти на стихійних ринках
  • не вживати молочні продукти домашнього виробництва без термічної обробки.

Гепатит А — це спричинене вірусом гепатиту А захворювання, що вражає печінку. Його також називають хворобою Боткіна. Це захворювання може мати як легкий, так і важкий перебіг.

Вірус гепатиту А передається:

  • внаслідок вживання забруднених харчів або води, що можуть містити фекалії інфікованих людей; 
  • через недотримання особистої гігієни;
  • у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї;
  • також причиною інфікування можуть стати деякі види сексуальних стосунків. 

Найпоширеніші симптоми ВГА: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця. Якщо помітили такі симптоми в себе чи близьких - негайно звертайтеся до свого сімейного лікаря!

Інші новини