Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
17.12.2019
16:21

Споживання цукру не має перевищувати 50 г протягом доби

Зимові свята — непогане виправдання для безлімітного споживання солодощів. Та додаткові порції цукру однаково негативно впливають на наш організм як у будні, так і під час свят. І саме у святковий період їх кількість значно зростає.

Чи бувають солодощі корисними? Так, якщо вони без цукру. Його надмірне споживання може збільшити ризик появи раку, сприяє порушенню регуляції циклу «інсулін — глюкоза» і ожирінню. У свою чергу, підвищення ваги збільшує ризик розвитку діабету і серцево-судинних захворювань.

Згідно із рекомендацією ВООЗ, споживання цукру не має перевищувати 50 г протягом доби. Йдеться не лише про солодощі й випічку. Наприклад, у 1 столовій ложці кетчупу міститься близько 4 г (1 чайна ложка) цукру. Одна банка підсолодженого цукром газованого напою містить до 40 г (близько 10 чайних ложок) цукру.

ВООЗ рекомендує зменшити споживання цукру до 10% від сумарного добового споживання енергії, з подальшим зниженням до 5%.

 Що ж до корисних солодощів, то це свіжі фрукти і сухофрукти, приготовані без додавання цукру. Їхні переваги ще й у тому, що вони містять корисні мікроелементи й вітаміни. А от мед, який часто пропагують як корисний продукт, містить багато глюкози та фруктози. Тому його кількість слід ураховувати під час розрахунку спожитого цукру протягом дня.

Інші новини