Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Женева ТБ
23.05.2022
09:46

Світова спільнота привертає увагу до туберкульозу

19 травня в Женеві відбулось 35-е засідання Ради партнерства «Зупинимо туберкульоз». До участі долучились представники громад, державних та неурядових організацій різних країн світу, в тому числі і з України. Зустріч була присвячена бар’єрам, які постали на шляху подолання туберкульозу і потребі в додаткових інвестиціях для потреб громад, які постраждали від туберкульозу. 

За інформацією Партнерства, незважаючи на те, що туберкульоз виліковне захворювання, він продовжує вбивати понад 1 мільйон людей щороку, понад 4000 щодня. На думку фахівців, саме відсутність політичної волі та інвестицій залишаються найбільшими перешкодами для припинення епідемії. І це є ключовим питанням, вирішення якого може покращити управління, посилити адвокацію, реформувати законодавство та політику, відстоювати права людей та реалізувати справжню відповідальність за туберкульоз. В тому числі, що стосується заходів, направлених на припинення стигматизації людей з туберкульозом. Зокрема, йшлося і про визнання того, що людей, уражених туберкульозом, потрібно цінувати так само, як і тих, хто страждає від інших інфекційних захворювань.

Останні роки всі національні заходи протидії туберкульозу послабила пандемія COVID-19. В той же час вона стала своєрідним приводом до акумуляції зусиль щодо профілактики, діагностики та лікування як COVID-19, так і туберкульозу. Зокрема, щоб використати цей час як додатковий поштовх для створення нової ефективної протитуберкульозної вакцини до 2025 року. 

Тому всіх донорів та партнерів закликали посилити зусилля для інноваційного фінансування. В Партнерстві додали, що орієнтовна потреба в протитуберкульозних інвестиціях – близько 250 мільярдів доларів у 2023-2030 роках. 

Окрему увагу засідання було приділено ситуації з туберкульозом в Україні. Наша країна демонструвала прогрес у протидії захворювання, швидкими темпами втілювала інноваційні підходи у діагностику та лікування, інтегрувала передові стандарти медичної допомоги в вітчизняні практики. Проте на заваді рішучій відповіді туберкульозу став не тільки COVID-19, а й більш важкий виклик – військова агресія росії. Про те, як в умовах гуманітарної кризи, спричиненої війною, Україна продовжує боротися за життя та здоров'я кожного пацієнта з туберкульозом, доповідала завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу Центру громадського здоров'я Яна Терлеєва. 

За її словами, з першого дня масштабного вторгнення російської армії на національному та регіональному рівнях було вжито управлінські заходи, спрямовані на безпеку медиків та пацієнтів, а також безперервність лікування. І сьогодні, навіть в таких надскладних умовах, протитуберкульозна служба, громадські організації, медичний персонал закладів охорони здоров'я докладають надлюдських зусиль, щоб мінімізувати ті наслідки, які принесла з собою війна. 

В свою чергу,  Партнерство виразило свою підтримку колегам і людям, які постраждали від невиправданого військового нападу на Україну, і закликало припинити всі напади на систему охорони здоров’я, які змусили тисячі людей відмовитися від медичних послуг, незважаючи на катастрофічні потреби. 

Учасники зустрічі підтвердили свою солідарність з Україною та її народом і сьогодні, і в майбутньому. 

 

Інші новини