Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Українських фахівців навчали спеціалісти Супранаціональної референс-лабораторії ВООЗ із діагностики туберкульозу (м. Гаутінг, Німеччина)
06.12.2019
14:43

Тренінг щодо впровадження системи менеджменту якості в мікробіологічних лабораторіях з діагностики туберкульозу

З 2 до 4 грудня цього року у Львові відбувся перший тренінг для лабораторних спеціалістів регіональних протитуберкульозних закладів щодо впровадження системи менеджменту якості в мікробіологічних лабораторіях з діагностики туберкульозу. 

Впровадження системи менеджменту якості в мікробіологічних лабораторіях з діагностики туберкульозу є однією з основних цілей  “Системи показників та цілей в сфері управління лабораторного потенціалу”. Система контролю якості охоплює всі аспекти сучасних лабораторних процесів. Проте ще жодна українська мікробіологічна лабораторія з діагностики не підготовлена до акредитації  за міжнародним стандартом ISO 15189.

Українських фахівців навчали спеціалісти Супранаціональної референс-лабораторії ВООЗ із діагностики туберкульозу (м. Гаутінг, Німеччина). У грудні 2018 року Україна підписала угоду співпраці із цією лабораторією.

За результатами  тренінгу, учасники отримали первині знання щодо контролю якості та поетапного впровадження системи менеджменту якості.

Окрім того, буде створена ініціативна група з регіональних лабораторних спеціалістів, які розпочнуть розробляти стандартні операційні процедури  відповідно до міжнародних стандартів. Оцінюватимуть розроблені СОПи спеціалісти Супранаціональної референс-лабораторії. 

Впровадження СМК та отримання акредитації планується протягом чотирьох років. Впровадження системи якості, заснованої на міжнародних стандартах, і акредитація лабораторій дозволить зменшити оперативні витрати і кількість помилкових результатів, покращити управління та якість надання медичних послуг.

Інші новини