Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
У 2021 році в Україні на ботулізм захворіли 98 людей, десятеро з них померли
18.01.2022
12:24

У 2021 році в Україні на ботулізм захворіли 98 людей, десятеро з них померли

Впродовж 2021 року в Україні зареєстрували 88 осередків захворювання на ботулізм, унаслідок яких захворіли 98 людей, з них три дитини. Десять випадків стали летальними. ​​79 пацієнтам ввели протиботулінічну сироватку.

Порівнюючи з минулим роком, цьогоріч тенденції негативні. Зокрема, за весь 2020 рік захворіло 65 людей, а померло — чотири.

У 2021 році випадки захворювання на ботулізм реєстрували в усіх областях України, окрім Закарпатської, Луганської та Миколаївської областей. Найбільше випадків зареєстрували в Волинській області — 9, у Житомирській, Львівській і Чернігівській областях — по 8, у Черкаській — 7.

Здебільшого причиною отруєнь стало вживання в’яленої/соленої/сушеної прісноводної риби домашнього приготування або невідомого походження, яку придбали на стихійних ринках (30 випадків — 30,6%), м’ясних консервів домашнього приготування (30 випадків — 30,6%).

Нагадаємо, ботулізм — це харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксини. Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню), та за неправильних умов зберігання чи транспортування.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби (34 випадки — 34,7%), рідше — овочів та грибів (16 — 16,3%). 

Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігалися неналежним чином.

Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо). Це можуть бути продукти і домашнього приготування, і вироблені у промислових умовах.

Щоби вберегтися від ботулізму:

1. Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму. Це:

  • роздуті банки;
  • банки зі здутими кришками;
  • банки, з яких щось витікає;
  • нещільно закриті банки;
  • банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.

2. Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.

3. Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.

4. Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.

5. Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.

Будьте уважні до свого раціону та пам’ятайте, життя дорожче тимчасової гастрономічної насолоди! 

Більше про ботулізм

Інші новини