Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
31.03.2021
18:31

У березні в Україні зафіксували 10 спалахів інфекційних захворювань

У березні 2021 Центр громадського здоров’я отримав повідомлення про 10 спалахів інфекційний хвороб: 8 випадків гострих кишкових інфекцій, та по одному випадку спалахів сальмонельозу й ротавірусного ентериту.

Усього постраждало 86 дітей і троє дорослих.

Випадки спалахів відбувалися переважно в закладах дошкільної й середньої освіти. Випадок сальмонельозу зафіксували в домашньому вогнищі, а ротавірусного ентериту — у будинку дитини.

Нагадаємо:

  • Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо в дітей. Зазвичай ГКІ спричиняють бактерії або віруси, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
     
  • Сальмонельоз — це інфекційне захворювання, яке викликає бактерія роду Salmonella. Джерело збудника інфекції — тварини, хворі на сальмонельоз люди або здорові бактеріоносії. Носійство може тривати від кількох днів до кількох років. Механізм передавання інфекції — фекально-оральний. Зараження відбувається аліментарним, водним і побутовим шляхами.
     
  • Ротавіруси є найбільш поширеною причиною важких діарейних захворювань у дітей молодшого віку в усьому світі. Інфікування відбувається найчастіше фекально-оральним шляхом як безпосередньо, так і під час контакту з поверхнями і предметами, що могли бути забруднені: іграшками, підлогою, меблями, одягом тощо, а також під час їжі.

Віруси чи бактерії можуть потрапити в харчові продукти на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграє роль у запобіганні зараженні їжі.

Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, та дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі.

Статистичну інформацію про поширеність в Україні окремих інфекційних хвороб, яка щомісячно оновлюється, можна переглянути тут.

Ризики для громадського здоров’я, які щотижнево оновлюються, можна переглянути тут.

Інші новини