Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Чоловік помер від сказу
22.02.2024
17:11

У Харківській області чоловік помер від сказу

У Харківській області зареєстровано випадок сказу. Захворів 59-річний чоловік, мешканець Чугуївського району. 

Хворого вкусила за палець власна кішка, яка була інфікована на сказ та не мала щеплень. Невдовзі тварина померла. 

На жаль, чоловік не звернувся за медичною допомогою у терміни, коли вакцинація проти сказу мала врятувати життя. Як результат, хворий помер. 

Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу. Воно характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким ушкодженням центральної нервової системи. 

Якщо людина не отримує відповідної медичної допомоги після потенційного інфікування сказом, вірус може викликати захворювання головного мозку, що врешті-решт призведе до смерті. 

Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через укус, подряпину та мікроушкодження шкіри, потрапляння зараженої слини на слизові оболонки.

Захворюванню можна запобігти, щорічно вакцинуючи свійських та домашніх тварин, тримаючись подалі від диких тварин і звертаючись по медичну допомогу відразу після потенційного зараження, до моменту появи перших клінічних симптомів.

Єдиним ефективним засобом попередження розвитку захворювання після інфікування є щеплення. Класична схема вакцинації складається з введення 5 доз вакцини: у день звернення до лікаря (0-й день), а потім на 3-й, 7-й, 14-й і 28-й дні. 

За інформацією Харківського обласного центру контролю та профілактики,  в лікувальних закладах регіону наявні  2524 дози вакцини проти сказу та 978 000 МО антирабічного імуноглобуліну.

Інші новини