Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
20.12.2021
16:16

У Харківській області жінка захворіла на лістеріоз

За повідомленням Харківського обласного центру контролю та профілактики хвороб, у грудні в області зареєстровано випадок лістеріозу. 

Захворіла жінка, породілля. Діагноз підтверджено лабораторно. Зі слів жінки, вживала молочні продукти, переважно м’які сири, які купувала в одній з торговельних мереж Харкова. Контакт з тваринами та гризунами заперечує. Триває епідеміологічне розслідування та проведення протиепідемічних заходів. 

Нагадаємо, лістеріоз ‒ це інфекційне захворювання, спричинене мікроорганізмами Listeria monocytogenes. Ці бактерії широко розповсюджені у природі, їх знаходять у ґрунті, піску, воді. Список джерел (резервуарів) лістерій – досить великий: це можуть бути дикі гризуни, сільськогосподарські тварини (особливо вівці та свині), домашні та дикі тварини (бродячі коти й собаки), а також дикі птахи, в тому числі голуби. Харчові продукти – молоко, м'ясо, риба, овочі, фрукти для збудника – живильне середовище для росту мікроорганізмів.

За одинадцять місяців 2021 року в Україні зареєстровано чотири випадки лістеріозу ‒ по одному у Волинській, Житомирській, Хмельницькій та Черкаській областях. 

Як можна інфікуватись?

Тварини виділяють лістерії в зовнішнє середовище з випорожненнями, сечею, носовим слизом, молоком, навколоплідною рідиною. Зараження людини може відбуватися при контакті з інфікованими тваринами та птахами, доглядом за ними, при вживанні м’ясної чи рибної продукції без термічної обробки (сире молоко, сирокопчені ковбаси, сир, особливо придбаний на стихійних ринках), через овочі та фрукти. Причому кількість лістерій у забруднених харчові продукти може бути набагато більша, ніж у зовнішньому середовищі.

Які симптоми хвороби?

Хвороба характеризується ураженням центральної нервової системи, септичними проявами, абортами, маститами або перебігає у формі безсимптомного носійства. За першими симптомами вона схожа на харчове отруєння. У випадку прогресування хвороби страждає центральна нервова система (головний мозок). Для літніх людей, осіб з ослабленим імунітетом, маленьких дітей та вагітних жінок наслідки можуть бути летальними. Тому важливо звернутись до лікаря, якщо у вас з’явилися ознаки харчового отруєння: слабкість, озноб, підвищена температура, діарея, блювота. Іншою формою хвороби може бути ангінозно-септична, яка нагадує ангіну. У разі ураження нервової системи з’являються ознаки  менінгіту, менінгоенцефаліту або абсцесу мозку.

Як уберегтися від хвороби?

Важливо всі харчові продукти піддавати належній термічній обробці (варіння, смаження, запікання), яка на 100% знищує лістерії. При вживанні сирих овочів і фруктів ретельно їх промивайте, адже лістерії можуть бути на їхній поверхні. Також не варто вживати пошкоджені овочі та фрукти (падалиця, тріщини, розломи) – лістерії, якщо вони були, можуть проникнути всередину. Розігрівання у мікрохвильовій печі, бланшування, розморожування при кімнатній температурі не вбиває мікроорганізми.

Під час приготування їжі не розміщуйте сирі та готові продукти  поруч. Не можна різати варені овочі для салату на дошці, де ви тільки що розрізали сире м'ясо. Сирі та готові продукти не можна зберігати на одній полиці в холодильнику.

Не купуйте продукти на стихійних ринках, адже не має впевнені в їхній якості та належних умовах зберігання, транспортування, приготування. Дотримуйтесь правил особистої гігієни, мийте руки після відвідування вулиці, туалету та громадських місць.

Інші новини