Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
У Харкові зафіксували випадок малярії. Він виявився летальним
23.12.2020
12:47

У Харкові зафіксували випадок малярії. Він виявився летальним

19 грудня 2020 року в Харкові зареєстрували завізний випадок малярії у 44-річного чоловіка.

Як з’ясувалося під час епідеміологічного розслідування, чоловік повернувся з Екваторіальної Гвінеї. Упродовж перебування в цій країні малярією не хворів, проте відмічав багаторазові укуси комарів. Інформацію щодо проведення індивідуальної хімпрофілактики з’ясувати не вдалося.

Хворий повідомив, що відчув симптоми по поверненні в Україну. Проте за медичною допомогою звернувся лише через 10 днів. Лікарі діагностували малярію, того ж дня лабораторне дослідження підтвердило діагноз. На жаль, стан пацієнта був уже дуже тяжким і прийом таблетованих протималярійних препаратів був неможливий. Врятувати чоловіка не вдалося.

Усім мандрівникам варто пам’ятати, що ранні прояви малярії схожі з першими ознаками інших захворювань. Зазвичай перші симптоми малярії — лихоманка, головний біль, сильне потовиділення, слабкість — з’являються через 10–15 днів після укусу інфікованого комара. Вони можуть проявлятися слабко, що ускладнює виявлення малярії.

Лікування необхідно розпочати протягом перших 24 годин після прояву симптомів, інакше малярія може розвинутися в серйозне захворювання й закінчитися смертю. У дітей із важкою малярією часто розвивається важка анемія, дихальна недостатність чи церебральна малярія. У дорослих часто відбувається ураження кількох органів.

Ризик зараження малярією та розвитку важкої хвороби значно вищий у мігрантів і мандрівників, які не мають імунітету, а також у немовлят, дітей у віці до п’яти років, вагітних жінок і людей із ВІЛ/СНІДом. Передавання малярії відбувається в 91 країні світу, переважно це країни Африки, Азії, Південної й Північної Америк. В Україні передавання малярії комарами не відбувається й наразі всі зареєстровані випадки захворювань — завезені.

Якщо під час подорожі чи протягом року після повернення із країни, де відбувається передавання малярії, у вас з’явилися симптоми грипу чи підвищилася температура — негайно зверніться до лікаря й повідомте про історію своїх поїздок.

Сьогодні малярія піддається профілактиці та лікуванню. Щоб попередити захворювання, дізнайтеся, чи в країні, куди ви плануєте поїздку, відбувається передавання малярії. Якщо так — обов’язково подбайте про захист від цього захворювання:

  • надягайте одяг, який максимально прикриває тіло;
  • використовуйте репеленти — засоби від комах, у тому числі комарів;
  • перебувайте в приміщеннях, де встановлені антимоскітні сітки, оброблені інсектицидом тривалої дії;
  • приймайте протималярійні препарати (медикаменти для профілактики захворювання малярією) або хіміопрофілактику (залежить від країни, куди ви подорожуєте, і її потрібно розпочати за кілька тижнів до поїздки).
Інші новини