Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
У столичній мечеті Ар-Рахма відкрили центр вакцинації проти COVID-19
23.11.2021
17:15

У столичній мечеті Ар-Рахма відкрили центр вакцинації проти COVID-19

23 листопада 2021 року в мечеті Ар-Рахма в Києві відкрили центр вакцинації населення проти COVID-19.

Під час відкриття перший заступник міністра охорони здоров’я України Олександр Комаріда подякував Верховному Муфтію України шейху Ахмеду Таміму та імаму-хатибу мечеті Ар-Рахма шейху Хасану Ахатову за те, що розуміючи небезпеку коронавірусної хвороби, вони закликають мусульман щепитися та надають можливість зробити вакцинацію ще ближчою для кожного.

«Ми робимо все можливе, щоби кожен житель України міг отримати щеплення та захистити себе й оточуючих від важкого перебігу COVID-19 та смерті. Відкриваючи центр вакцинації в мечеті Ар-Рахма, ми розширюємо можливості для охочих вакцинуватися», — зазначив він.

Центр вакцинації в мечеті Ар-Рахма працюватиме щодня з 9 до 16 години. Вакцинуватися тут зможуть усі охочі віком від 18 років, а також підлітки віком 12+ за наявності в них усіх рутинних щеплень згідно з календарем профілактичних щеплень. Записатися можна за посиланням — bit.ly/vac_ar_rahma.

«Наш пункт вакцинації відкритий не лише для прихожан мечеті. Він працюватиме для всіх бажаючих. Особливо зручно буде для тих людей, які живуть поблизу. Релігія зобов’язує нас зберігати життя та берегти своє здоров’я. Пророк Мухаммад сказав: "Не буде досконалою Віра мусульманина, якщо він не бажає іншим того ж, що бажає собі з добра"», — наголосив імам-хатиб мечеті Ар-Рахма шейх Хасан Ахатов.

Нагадаємо, що вакцинуватися від COVID-19 в Україні можуть також іноземці, які перебувають тут на законних підставах. Процедура вакцинації іноземних громадян така ж, як і для українців. На підтвердження щеплення ті іноземці, які мають посвідку на постійне проживання в Україні, можуть згенерувати COVID-сертифікат у «Дії». Ті, хто мають тимчасову посвідку, можуть отримати в лікаря, який здійснював щеплення, довідку форми 063/о після першої дози вакцини та паперове Міжнародне свідоцтво про вакцинацію від COVID-19 після другої.

Вакцинацію від COVID-19 в Україні підтримують представники різних конфесій, а центри щеплення відкриваються також і в релігійних установах. Такі центри вже працюють у Дніпрі в єврейському центрі «Менора», у Києві в Патріаршому соборі Воскресіння Христового, в Одесі в Центральному лютеранському кафедральному соборі України та Свято-Архангело-Михайлівському жіночому монастирі.

Вакцинація допомагає уникнути важкого перебігу COVID-19 та рятує життя. Так, за даними електронної системи охорони здоров’я України за попередні три місяці, у невакцинованих у 5 разів вищий ризик госпіталізації та в майже 9 разів вищий ризик померти від COVID-19.

Найкращий захист вакцини дають через 14 днів після отримання другої дози, тому важливо не зволікати і зробити її якомога скоріше. Мінімально можливі інтервали для вакцин: Comirnaty/Pfizer-BioNTech — 21 день, Moderna — 28 днів, CoronaVac/Sinovac Biotech — 14 днів, Oxford/AstraZeneca — 4 тижні.

Записатися на щеплення можна в будь-який зручний центр чи пункт вакцинації. Список та контакти центрів та пунктів вакцинації на vaccination.covid19.gov.ua/list або за телефоном 0 800 60 20 19.

Інші новини