Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
У травні в Україні було зареєстровано 6 спалахів гострих кишкових інфекцій
08.06.2021
11:55

У травні в Україні було зареєстровано 6 спалахів гострих кишкових інфекцій

У травні 2021 року Центр громадського здоров’я отримав повідомлення про шість спалахів гострих кишкових інфекцій.

Усього постраждало 26 людей, з них 16 дітей.

У м. Краматорськ Донецької обл. захворіло 4 дитини вихованці ЗДО (ясла-сад), які відвідували три різні групи закладу. Дітей госпіталізували в стані середньої важкості. Діагноз — ротавірусний ентерит — підтверджено лабораторно у всіх захворілих. Проведено комплекс профілактичних та протиепідемічних заходів, вогнище локалізовано.

У м. Дніпро на гостру кишкову інфекцію (далі — ГКІ) захворіло 5 дітей вихованців ДНЗ з однієї ясельної групи. Дітей госпіталізували в стані середньої важкості. У двох хворих діагноз підтверджено лабораторно — виявлено антиген норовірусу при дослідженні методом ІФА. Проведено комплекс профілактичних та протиепідемічних заходів, вогнище локалізовано.

У м. Харків на ГКІ захворіли 3 дитини — вихованці обласного центру соціально-психологічної підготовки дітей та сімей. У 4 контактних дітей і працівника харчоблоку виявлено антиген ротавірусу методом ІФА. Проводиться комплекс профілактичних та протиепідемічних заходів, епідеміологічне розслідування та лабораторні дослідження тривають.

У м. Вознесенськ Миколаївської обл. на ГКІ захворіли 4 людини, зокрема 1 дитина, які брали участь у святковому обіді в закладі громадського харчування. Усі постраждалі з різних родин. За результатами лабораторних досліджень виділено S.aureus (золотистий стафілокок) у співробітників закладу, у змивах і стравах, а також у стравах виділено Salmonella enteritidis (сальмонела). Організовано комплекс профілактичних та протиепідемічних заходів. Епідеміологічне розслідування та лабораторні дослідження тривають.

У м. Чорноморськ Одеської обл. захворіли 3 дитини, вихованці ДНЗ. Проведено комплекс профілактичних та протиепідемічних заходів, діагноз підтверджено лабораторно — ротавірусний ентерит. Епідеміологічне розслідування та лабораторні дослідження тривають.

У м. Березівка Одеська обл. зареєстровано 7 випадків захворювання на сальмонельоз після вживання шаурми в закладі громадського харчування. Діагноз підтверджено лабораторно (у 3 хворих — Salmonella enteritidis), в 2 пробах харчових продуктів також виділено Salmonella enteritidis. Обставини, що сприяли виникненню спалаху, — недотримання правил особистої гігієни на об’єкті громадського харчування. Епідеміологічне розслідування та протиепідемічні заходи тривають.

Нагадаємо:

  • Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо в дітей. Зазвичай ГКІ спричиняють бактерії або віруси, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
  • Сальмонельоз — це інфекційне захворювання, яке викликає бактерія роду Salmonella. Джерело збудника інфекції — тварини, хворі на сальмонельоз люди або здорові бактеріоносії. Носійство може тривати від кількох днів до кількох років. Механізм передавання інфекції — фекально-оральний. Зараження відбувається аліментарним, водним і побутовим шляхами.
  • Ротавіруси є найбільш поширеною причиною важких діарейних захворювань у дітей молодшого віку в усьому світі. Інфікування відбувається найчастіше фекально-оральним шляхом як безпосередньо, так і під час контакту з поверхнями і предметами, що могли бути забруднені: іграшками, підлогою, меблями, одягом тощо, а також під час їжі.

Віруси чи бактерії можуть потрапити в харчові продукти на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграє роль у запобіганні зараженні їжі.

Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, та дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі.

Статистичну інформацію про поширеність в Україні окремих інфекційних хвороб, яка щомісячно оновлюється, можна переглянути тут.

Ризики для громадського здоров’я, які щотижнево оновлюються, можна переглянути тут.

Інші новини