Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Україна досягла показника передачі ВІЛ від матері до дитини менш ніж 2% - лікарка на EACS 2023
21.10.2023
14:10

Україна досягла показника передачі ВІЛ від матері до дитини менш ніж 2% - лікарка на EACS 2023

Діана Шевченко, лікарка-інфекціоністка відділу управління та протидії ВІЛ-інфекції Центру громадського здоров’я, на Європейській конференції з питань ВІЛ/СНІДу EACS розповіла, що охоплення вагітних тестуванням на ВІЛ в Україні в 2022-му сягнуло понад 98%, показник щодо охоплення вагітних антиретровірусною терапією того ж року - 94,4%.

Так, поширеність ВІЛ серед вагітних загалом в Україні у 2022 становила 0,63%, найвища - у Херсонській (2%), Миколаївській (1,6%), Донецькій (1,5%), Запорізькій (1,4%), Одеській (1,3%), Кіровоградській (1,3%), Дніпропетровській (1,2%) областях.

У 2022 році було зареєстровано 1 416 ВІЛ-позитивних вагітних в Україні, кількість ВІЛ-інфікованих дітей (живонароджених) того ж року становила 1423.

Діана Шевченко зазначила, що поширеність передачі ВІЛ від матері до дитини в Україні складала в 2022 році ≤ 2%. Вона пояснила, за рахунок чого вдалося охопити вагітних тестуванням на ВІЛ на рівні приблизно 95%:

  • закупівлі тест-систем та надання послуг у всіх регіонах України;
  • нормативно-правовій базі;
  • професійній освіті;
  • моніторинг охоплення тестуванням на ВІЛ проводиться на рівні кожної області.

Вжиті заходи щодо охоплення вагітних жінок тестуванням на ВІЛ:

  • Розроблено та реалізовано сайт та чат-бот у Telegram "#ТЕСТпоруч".
  • Проведено інформаційну кампанію щодо доступності ВІЛ-послуг.
  • Здійснено адаптацію маршрутів тестування на ВІЛ.
  • Здійснено інституціоналізацію подвійних тестів на ВІЛ/сифіліс.

За словами лікаря-інфекціоніста  відділу управління та протидії ВІЛ-інфекції, охоплення вагітних антиретровірусною терапією на рівні ≥ 95% вдалося досягти завдяки закупівлі АРТ-препаратів та постачання в усі регіони, отримання АРТ за місцем фактичного проживання, адаптації клінічних маршрутів для пацієнтів, надання актуальної інформації на гарячу лінію з ВІЛ.

Охоплення ранньою діагностикою ВІЛ-інфікованих дітей в Україні у 2022 році становило 91,6%, охоплення дітей АРТ того ж року - 98,5%.

Поширеність передачі ВІЛ від матері до дитини станом на 01.07.2023 становила 1%, тож досягнуто цілі - показника передачі ВІЛ-інфекції від матері на рівні менш як 2%. 

Охоплення вагітних АРТ станом на 01.07.2023 сягнуло 97,5%, за цим показником теж досягнуто цілі - понад 95%.

Так, Україна продовжує виконувати цільові показники валідації послуг з профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини до 2022 року та цільовий показник частоти ≤ 2% Державної стратегії протидії ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року. У більшості регіонів країни якісні показники надання послуг з ППМД забезпечуються на належному рівні.

"Загалом можна констатувати, що система надання послуг з профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини під час війни змогла не лише адаптуватися до реалій війни та зберегти свої досягнення, а й покращила якість послуг у багатьох областях",- підсумувала Діана Шевченко.

Читайте також:

Як війна вплинула на надання послуг з профілактики ВІЛ неурядовими організаціями?

EACS 2023: Ольга Гвоздецька розповіла, як війна в Україні вплинула на послуги з профілактики ВІЛ

CAB-LA в Україні: деталі впровадження нового методу доконтактної профілактики ВІЛ

Інші новини