Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Україна наближається до піку захворюваності на COVID-19
11.12.2023
09:07

Україна наближається до піку захворюваності на COVID-19

Україні прогнозують пік захворюваності на COVID-19 у середині грудня. На сьогодні 4 тисячі хворих на коронавірус щотижня опиняються в лікарні. 

Від початку епідемічного підйому в Україні сумарно захворіло вже 1,3 мільйона громадян на грип, ГРВІ та COVID-19. Про це повідомив головний державний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров’я Ігор Кузін в етері телемарафону. 

"Ми будемо спостерігати поступово таку картину переходу від одних вірусів до інших. І поки що станом на сьогодні ми фіксуємо те, що в переважній більшості у нас реєструються випадки коронавірусної інфекції, їх більше", — заявив Ігор Кузін.

Він зауважив, що фіксація COVID-19 буде досягати піку в середині грудня з поступовим згасанням упродовж січня 2024 року. 

"Починаючи із січня, вже почне циркулювати вірус грипу і SARS-CoV-2", — прогнозує головний державний санлікар.

Він запевнив, що спроможностей системи охорони здоров'я вистачає для надання медичної допомоги.

Нагадаємо, 6 грудня 2023 року головний державний санітарний лікар заявляв, що епідемічний поріг (за захворюваністю на грип, ГРВІ та COVID-19) перевищено лише в Чернівецькій області. Тож запровадження загальнонаціонального карантину не передбачається.

Оновлені рекомендації щодо вакцинації проти COVID-19 у 2023-2024 роках

Центр громадського здоров’я нагадує, що в Україні затвердили оновлені рекомендації щодо вакцинації проти COVID-19 на 2023-2024 роки. Рекомендований курс з первинної вакцинації проти коронавірусної інфекції та першого бустеру складається з 3 щеплень. 

Перший бустер вводять через 5 місяців після первинної вакцинації. Особам, які в групі ризику тяжкого перебігу захворювання, рекомендовано щепитися додатковим бустером через півроку після попереднього. Необхідність у додатковій бустерній дозі визначає лікар залежно від стану пацієнта та епідемситуації в країні. 

У групі ризику важкого перебігу COVID-19 перебувають особи: 

- віком від 60 років; 

- із серйозними супутніми захворюваннями; 

- медичні працівники. 

Особам, які мають порушення схеми вакцинації або не отримали другу дозу вакцини чи першу бустерну дозу, рекомендовано надолужити їх за першою можливістю. Мінімальний інтервал до введення першої бустерної дози становить щонайменше 5 місяців для дорослих та 6 місяців для дітей. 

Читайте також:

У Києві розпочався епідсезон: на грип та ГРВІ захворіли 9 519 людей

У МОЗ розповіли, коли очікується зростання захворюваності на грип та COVID-19

Вакцинація проти грипу: чому це важливо та коли варто робити щеплення

Інші новини