Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Українські лабораторії з діагностики туберкульозу готують до міжнародної акредитації
20.07.2021
09:33

Українські лабораторії з діагностики туберкульозу готують до міжнародної акредитації

За ініціативи Центру громадського здоров’я в першій половині липня відбувся візит фахівця Супранаціональної лабораторії з діагностики туберкульозу ВООЗ Гаутинг, Німеччина Сагальчика Євгенія.

Україна співпрацює із Супранаціональною лабораторією з діагностики туберкульозу ВООЗ Гаутинг, Німеччина (далі — СРЛ) з 2019 року. Протягом цього часу СРЛ для Центральної референт-лабораторії МОЗ України проведено зовнішню оцінку якості з використанням міжнародної контрольної панелі, впроваджено внутрішній контроль якості для здійснення тестування медикаментозної чутливості до протитуберкульозних препаратів (бедаквілін, деламанід, клофаземін, лінезолід). Проведено низку практичних тренінгів з мікробіологічної діагностики туберкульозу, системи менеджменту якості, спільно з Центром розроблено проекти нормативних документів, здійснено оцінку роботи лабораторій з діагностики туберкульозу.

Метою візиту в липні 2021 року стала підготовка Центральної референс-лабораторії МОЗ України та лабораторії КНП «ФТИЗІАТРІЯ» м. Київ до міжнародної акредитації за міжнародним стандартом ISO 15189:2012.

Впровадження системи управління якістю в лабораторіях (ISO-15189) є однією з головних цілей «Системи показників та цілей у галузі посилення лабораторних можливостей». Система контролю якості в лабораторіях охоплює всі аспекти сучасних лабораторних процесів: від обробки зразків біоматеріалів до зниження ризиків зараження.

Центром спільно з СРЛ заплановано до 2023 року підготувати Центральну референс-лабораторію МОЗ України, регіональні лабораторії з діагностики туберкульозу Дніпропетровської, Харківської областей та м. Києва до міжнародної акредитації за міжнародним стандартом.

Інші новини