Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Акушери-гінекологи та наркологи практикувалися виявляти, чи вживають вагітні жінки ПАР.
13.12.2019
16:27

Українські медики навчалися допомагати вагітним жінкам із залежністю від психоактивних речовин

У Києві 11–13 грудня відбувся тренінг для медичних працівників зі скринінгу вживання психоактивних речовин (ПАР), алкоголю і тютюнових виробів у вагітних жінок. Учасники заходу розглянули аспекти надання допомоги вагітним, які вживають ПАР і мають залежність від них.

Тренінг проводили фахівці Європейського офісу ВООЗ спільно з представниками офісу Управління ООН з наркотиків і злочинності в Україні, за підтримки Центру громадського здоров’я України.

Акушери-гінекологи та наркологи практикувалися виявляти, чи вживають вагітні жінки ПАР. Також учасники розглядали різні методи короткострокових інтервенцій, зокрема, психосоціальні втручання, фармакологічне лікування, детоксикації, профілактику рецидивів.

Окрема увага була приділена грудному вигодовуванню під час вживання матір’ю ПАР та лікуванню неонатального абстинентного синдрому.

Вчасне виявлення та ведення вагітних жінок і породіль із залежністю від ПАР, а також лікування неонатального абстинентного синдрому у новонароджених є надзвичайно важливими в контексті забезпечення здоров’я матері та дитини.

Довідка

В Україні близько 317 000 людей уживають наркотики ін’єкційно, майже 284 000 з них залежні від опіоїдів. Близько 20% осіб, які вживають наркотики, — жінки, середній вік яких становить 35 років.

Жінки, які вживають наркотики, залишаються однією з найбільш стигматизованих груп, з обмеженим доступом до скринінгу, діагностики та лікування.

Інші новини