Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Одесі спалах кору: захворювання виявили у двох дітей з однієї родини, яка повернулась з Румунії
24.01.2024
16:48

В Одесі спалах кору: захворювання виявили у двох дітей з однієї родини, яка повернулась з Румунії

В Одесі у двох дітей — 3-х та 1 року — з однієї родини лабораторно підтвердили діагноз кір. Відомо, що вони не були щеплені проти цього інфекційного захворювання.  

Встановлено, що мати з дітьми прибула з Румунії, де перебувала протягом трьох місяців та де офіційно з 5 грудня 2023 року оголошено національну епідемію кору. 

Після приїзду до Одеси при появі температури та висипу на шкірі у дітей мати звернулась до лікарні. Після цього діти були госпіталізовані до медзакладу. Згодом у них було лабораторно підтверджено діагноз кір.

На сьогодні діти виписані з лікарні й перебувають у задовільному стані під наглядом сімейного лікаря.

Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб проводить епідрозслідування щодо спалаху кору, встановлює коло контактних осіб та їхній вакцинальний статус. 

"Кір — надзвичайно контагіозна хвороба, тобто якщо у дитячому колективі, який відвідала дитина, були невакциновані діти, що з нею контактували, ймовірність захворіти у них становить 99%", — наголосила Оксана Кошалко, завідувачка відділу організації епіднагляду ЦГЗ.

"Питання вакцинації проти кору надважливе. Вакцина доступна у всіх регіонах й безкоштовна, єдине, що потрібно, — подбати про здоров’я своєї дитини й вакцинувати її", — додав завідувач відділу імунізації Центру Андрій Пашинний

За 2023 рік в Україні зареєстровано 65 випадків захворювання на кір, за аналогічний період 2022-го було 11 хворих, відмічається зростання захворюваності на 55 випадків, або в 6 разів. Летальних випадків не зареєстровано.

За даними Центру громадського здоров’я, за 11 місяців 2023 року в Україні відсотки охоплення щепленнями проти кору дітей в 1 та 6 років становлять, відповідно, 88,1% та 83,7%,  в Одеській області — 80,8% та 71,7%. 

Кір: чим небезпечний та коли вакцинуватись

Кір — небезпечне та високозаразне інфекційне захворювання, яке призводить до серйозних ускладнень (пневмонії, вушної інфекції, енцефаліту, інвалідності й навіть смерті).

З 10 невакцинованих та людей без імунітету 9 захворіють на кір після контакту з інфікованим. Саме тому в зоні ризику перебувають невакциновані діти й дорослі.

Пам’ятайте, що специфічного лікування від кору не існує, єдиний надійний захист — вакцинація. 

Для захисту від кору достатньо двох доз вакцини КПК, яка захищає від кору, краснухи та паротиту. Їх роблять дітям у 12 місяців (першу дозу) та в 6 років (другу).

У разі, якщо ваша дитина не має щеплень проти кору, зверніться до педіатра або сімейного лікаря та якнайшвидше надолужте пропущене. До 18 років вакцинація КПК безоплатна. 

Невакциновані дорослі можуть отримати щеплення проти кору у сімейного лікаря або у приватній клініці, але за вакцину їм потрібно платити.

Наразі вакцина для профілактики кору, паротиту та краснухи наявна в усіх регіонах України. Станом на 01.01.2024 загалом у країні залишок вакцини КПК становив 221 435 доз, в Одеській області — 14 725. Щоб зробити щеплення, звертайтеся до сімейного лікаря.

Читайте також:

МОЗ закликає українців вакцинуватись проти кору

Чи можна вакцинувати проти кору дітей з хронічними захворюваннями?

У межах кампанії з "наздоганяючої" вакцинації проти кору вакциновано понад 153 тисячі дітей

Інші новини