Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Одесі та Запоріжжі виявили спалахи ротавірусної інфекції
29.01.2024
17:20

В Одесі та Запоріжжі виявили спалахи ротавірусної інфекції

Упродовж 19-25 січня 2024 року в Одесі госпіталізували п’ятьох дітей з попереднім діагнозом "Гострий гастроентероколіт". Під час лабораторного обстеження було виявлено ротавірус. 

Встановлено, що усі хворі діти відвідували один дошкільний заклад. На сьогодні провели обстеження контактних осіб, відібрали проби харчових продуктів, води та змивів, щоб встановити джерело гострої кишкової інфекції.  

Станом на 29 січня нових випадків захворювання не зареєстровано. Тривають протиепідемічні заходи й лабораторні дослідження. 

Також спалах ротавірусної інфекції було зафіксовано 20 січня у Запорізькій області. Зареєстровано 17 хворих, всі дорослі. Це — 15 пацієнтів та 2 співробітники одного з медзакладів закритого типу. У 16 випадках діагноз підтверджено лабораторно, 13 з них вже виписали, 3 залишаються на стаціонарі. На сьогодні епідрозслідування триває, встановлено коло контактних осіб. Станом на 27 січня у закладі нових випадків захворювання не зареєстровано. 

Нагадаємо, у 2023 році в Україні було зареєстровано 3 000 випадків ротавірусної інфекції. 

Що таке ротавірусна інфекція?

Ротавірусна інфекція — одна з форм гострої кишкової інфекції, збудником якої є ротавірус людини. Здебільшого виникає в холодну пору року, переважно з листопада до квітня. Інкубаційний період триває до 5 діб.

Джерело ротавірусів — хвора людина. Передавання відбувається контактно-побутовим шляхом. У фекаліях хворого ротавірус зберігається до появи симптомів і до 10 днів після їхнього зникнення, а на поверхнях і предметах — кілька тижнів.

Симптоми ротавірусу: 

  • різке підвищення температури тіла;
  • нудота;
  • біль і бурчання в животі;
  • блювання; 
  • сильний пронос, водянисто-пінисті випорожнення яскраво-жовтого кольору. 

Діарея може тривати від 5 до 7 днів.

Також захворювання може проявлятися як ГРВІ — з нежитем, почервонінням у горлі, болем при ковтанні. 

Лікування гострої ротавірусної інфекції є неспецифічним і передбачає насамперед боротьбу із зневодненням. 

Профілактика ротавірусної інфекції 

Основні методи профілактики ротавірусної інфекції — вакцинація та дотримання правил особистої гігієни. 

В Україні щеплення проти ротавірусу належать до рекомендованих, тобто вакцинуватися можна власним коштом. Для забезпечення раннього захисту від інфекції достатньо дві або три дози, відповідно до інструкції зареєстрованих в Україні вакцин.

Неспецифічна профілактика полягає у дотриманні правил особистої гігієни (миття рук після відвідування туалету та громадських місць, перед їжею), а також правил обробки їжі і води.

Інші новини