Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Україні тестують новий метод для покращення роботи лабораторій з бактеріологічного підтвердження туберкульозу
22.08.2019
14:39

В Україні тестують новий метод для покращення роботи лабораторій з бактеріологічного підтвердження туберкульозу

Всесвітня організація охорони здоров’я разом із фахівцями Центру громадського здоров’я України працює над новим інструментом самооцінювання роботи для лабораторій, що виконують лабораторні дослідження з діагностики туберкульозу. Один із етапів тестування проводять на базі лабораторій Чернігівської області.

“Наша робота зробити так, щоб складні речі стали простими для використання лабораторними фахівцями. Інструмент дозволить фахівцям самостійно оцінити, де у них в роботі є слабкі місця та звернути на це увагу”, - зазначила міжнародний експерт ВООЗ Наталія Шубладзе. 

Інструмент самооцінювання - це опитувальник у форматі Excel, що містить 6 розділів-показників для оцінки ефективності та продуктивності лабораторних центрів:

  • дотримання алгоритму діагностики туберкульозу; 

  • ефективність впровадження молекулярно-генетичних методів діагностики туберкульозу з використанням системи GeneXpert;  

  • збір та транспортування зразків;

  • підготовка до здійснення тестування медикаментозної чутливості до протитуберкульозних препаратів;

  • ефективність тестування медикаментозної чутливості до протитуберкульозних препаратів;

  • дотримання біобезпеки у лабораторії.   

Пілотування першої версії  проводилось у Киргизстані, Латвії та Білорусі. На основі коментарів фахівців цих країн було розроблено нову версію, яка була пропілотована у Вірменії та в Україні. На наступному тижні інструмент протестують у Молдові. 

Як зазначила Наталія Шубладзе, інструмент самооцінювання розроблений з урахуванням міжнародного стандарту акредитації медичних лабораторій  ISO 15189. Використання контрольного списку питань для самооцінювання дозволить лабораторії підтримувати якість та ефективність роботи постійно, а не лише перед акредитацією. 

Після того, як інструмент буде доопрацьовано, він з'явиться на сайті ВООЗ. Кожна лабораторія матиме змогу його скачати для вільного користування. Також планується запустити онлайн-курс з використання інструменту та проведення серії тренінгів для фахівців лабораторій країн Східної Європи.     


 

Інші новини