Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
13.10.2022
15:51

В Україні виписано вже понад 200 тисяч електронних рецептів на антибіотики

З моменту запуску реформи — з 1 серпня 2022 року — в Україні виписали вже більш як 200 тисяч електронних рецептів на антибіотики.

Відпуск антибіотиків за е-рецептом запобігає їх безконтрольному прийому, що може призвести до незворотних наслідків. За даними ВООЗ, унаслідок антибіотикорезистентності у світі щороку помирає близько 700 тисяч людей.

Вчені прогнозують, що через широку доступність антибіотиків та поширене самолікування кількість смертей унаслідок стійкості бактерій буде стрімко зростати. Так, за прогнозами науковців, ця цифра може становити 10 мільйонів смертей щороку вже у 2050 році. Саме тому раціоналізація вживання антибіотиків та контроль за їх відпуском дозволять суттєво скоротити темпи набуття стійкості бактерій до антибіотикотерапії.

Впровадження електронного рецепта дасть змогу досліджувати й аналізувати дані про призначення антибіотиків у країні та за результатами цього аналізу розробляти та вживати необхідні заходи.

Нагадаємо, що впровадження е-рецепта на антибіотики в Україні відбувається з певними винятками. Так, аптеки поблизу територій ведення бойових дій або на тимчасово окупованих територіях на час воєнного стану в разі критичної потреби можуть відпускати пацієнтам антибіотики без рецепта лікаря.

Крім того, як і раніше, волонтерські та благодійні організації на запит відповідної установи, наприклад, військової частини чи закладу охорони здоров’я, можуть закуповувати рецептурні лікарські засоби для потреб воєнного часу оптово безпосередньо в дистрибʼюторів без рецепта лікаря.

Читайте також: Електронний рецепт на антибіотики: усе, що потрібно знати пацієнту

Інші новини