Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Україні збираються спростити доступ до вакцинації: дозволити медсестрам та медбратам в окремих випадках робити щеплення без залучення лікаря
13.10.2021
14:21

В Україні збираються спростити доступ до вакцинації: дозволити медсестрам та медбратам в окремих випадках робити щеплення без залучення лікаря

В Україні планують дозволити медичним працівникам, які мають освітній ступінь фахового молодшого бакалавра за спеціальністю «Медсестринство», в окремих випадках приймати рішення про щеплення без участі лікаря.

Підготовлено відповідні зміни до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 16 вересня 2011 року № 595 «Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень» (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 10 жовтня 2011 року за № 1160/19898). Зараз ці зміни оприлюднені для громадського обговорення.

Запропоновані зміни нададуть можливість медичній сестрі чи брату проводити профілактичні щеплення без залучення лікаря, що особливо актуально в період пандемії COVID-19 та підйому інших гострих респіраторних інфекцій, зокрема грипу, коли завантаженість медичного персоналу дуже висока, покращать доступність до захисту від вакциноконтрольованих інфекцій.

Здійснення щеплень молодшим медичним персоналом без участі лікаря, є стандартною медичною практикою в багатьох країнах світу. Так, у США, Великій Британії, Швейцарії, Франції, Ізраїлі та інших країнах право здійснювати вакцинацію мають не тільки медичні сестри та брати, але й фармацевти, а, наприклад, в Австрії та Бельгії до щеплень залучають медичних студентів.

До здійснення щеплень в Україні будуть допущені медсестри та медбрати, які пройдуть спеціальну підготовку з організації й техніки проведення щеплень, а також навчання з надання невідкладної допомоги в разі виникнення невідкладних серйозних реакцій на вакцину (тяжка алергічна реакція, втрата свідомості тощо).

Також передбачено, що за особою залишається право вибору — погодитися на консультування та вакцинацію без залучення лікаря чи звернутися на консультацію до лікаря перед вакцинацією. Окрім того, визначено перелік станів та ситуацій, при яких висновок лікаря про вакцинацію є обов’язковим.

Свої пропозиції та зауваження до відповідного проєкту наказу можна надсилати до 10 листопада 2021 року до МОЗ України в письмовому або електронному вигляді за адресою: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601, або на e-mail: phd.moz.ua@gmail.com.

Інші новини