Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Вакцинація проти COVID-19 в Україні розпочнеться 24 лютого
23.02.2021
21:10

Вакцинація проти COVID-19 в Україні розпочнеться 24 лютого

24 лютого 2021 року в Україні розпочнеться вакцинація проти COVID-19, про це заявив головний державний санітарний лікар — заступник міністра охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

«Вакцинацію плануємо розпочати вже завтра після доставки перших партій із постійним нарощуванням потужностей і розгортанням якомога більшої кількості точок і пунктів щеплення», — зазначив Ляшко на прес-конференції у вівторок у Києві.

Вакцину AstraZeneca (Covishield), 500 тис. доз якої прибули сьогодні в Україну, першими отримають сім областей — Київ і Київська область, Чернігівська, Черкаська, Житомирська, Вінницька та Полтавська області.

Зараз вакцина знаходиться на складі Укрмедпостач і вже проходить вхідний контроль. Після його завершення згідно з розподілом Міністерства охорони здоров’я вакцини будуть розфасовані для кожної з областей, і вже завтра із самого ранку 11 автомобілів почнуть доставку вакцини до обласних складів. Разом із вакциною будуть доставлені шприци для ін’єкції, бокси безпечної утилізації, а також додаткові матеріали (інформована згода на вакцинацію й агітаційні матеріали).

З обласних складів вакцини братимуть мобільні групи імунізації та виїжджатимуть до закладів охорони здоров’я, які надають допомогу пацієнтам із коронавірусною хворобою.

Згідно з Дорожньою картою з проведення вакцинації від COVID-19 в Україні, імунізація відбуватиметься в п’ять етапів. На першому етапі щеплюватимуть медичних працівників ковідних лікарень, бригади екстреної допомоги, співробітників лабораторій, що тестують на COVID-19, мешканців та персонал будинків для людей похилого віку та військових на фронті.

На цьому етапі вакцинація здійснюватиметься мобільними бригадами. На другому до них долучаться пункти щеплення.

Дані про кожне щеплення вноситимуть в електронну систему охорони здоров’я, яка дозволяє на вимогу сформувати довідку про те, що людина пройшла вакцинацію від COVID-19.

Усі щеплення є добровільними та безоплатними.

Нагадаємо, що вранці 23 лютого в Україну з Індії прибула перша партія з 500 тис. доз вакцини проти COVID-19 AstraZeneca (Covishield), яку країна законтрактувала державним коштом у виробника Serum Institute через Crown Agents.


Довідково

AstraZeneca/Oxford — це векторна вакцина, розроблена Оксфордським університетом та британсько-шведської компанією AstraZenecа. Вакцина, що виробляється на потужностях Serum Institute (Індія) має локальну (торговельну) назву Covishield. Вона схвалена ВООЗ для екстреного застосування, також дозвіл на її використання дали Велика Британія, Європейський Союз та Індія.

22 лютого 2021 року Міністерство охорони здоров’я України зареєструвало цю вакцину для екстреного застосування.

Для повної імунізації потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 4–12 тижнів. Може зберігатися до шести місяців при температурі від +2 до +8 С.

Дізнайтеся більше про вакцинацію від COVID-19 на сайті vaccination.covid19.gov.uа.

Інші новини