Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Відбулася 53-я Всесвітня конференція зі здоров’я легень
22.11.2022
09:18

Відбулася 53-я Всесвітня конференція зі здоров’я легень

8-11 листопада відбулася щорічна Всесвітня конференція зі здоров’я легень (WCLH) The Union. Цьогорічна тема конференції «Боротьба з пандеміями: сьогодні та завтра» привернула увагу до важливості роботи над запобіганням пандеміям, що можуть виникнути у майбутньому.

За підтримки гранту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, ТБ та малярією, Центр громадського здоров’я представляла завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу Яна Терлеєва.

У своєму виступі вона звернула увагу на наслідки для України, що спричинила жорстока війна, яку веде Росія на території нашої держави: «Зруйновано та пошкоджено понад 1100 закладів охорони здоров’я, більш ніж 120 з них відновленню не підлягають. Це створює умови для значних ризиків у сфері здоров’я. Проте українська система охорони здоров’я сприймає такий масштабний виклик професійно і самовіддано».

Також Яна Терлеєва зупинилась на проблемі туберкульозу та рівного та вільного доступу громадян до програм лікування. «Туберкульоз залишається серйозною проблемою для України. Наша держава посідає 4 місце за рівнем захворюваності на ТБ серед 53 країн Європейського регіону ВООЗ».

«Ми відчуваємо потужну підтримку з боку інших країн та відчуваємо, як тепло і турботливо ви підтримуєте кожного українця, який знайшов захист у вашій країні. На жаль, багато хворих на туберкульоз припиняють лікування або не мають доступу до соціальних протитуберкульозних програм. Ми повинні про це думати. Знаємо, скільки країни роблять для усунення бар’єрів для доступу до медичної допомоги, проте згідно з національною програмою боротьби з туберкульозом, пацієнти продовжують стикатися з труднощами в доступі до медичних послуг за кордоном. Ми готові тісно працювати із нашими партнерами задля подолання будь-яких бар’єрів», — зазначила вона у своєму виступі.

Сучасні міжнародні підходи та практики лікування та надання медичної допомоги хворим на туберкульоз, у тому числі з лікарською стійкістю, відповідно до останніх рекомендацій ВООЗ успішно впроваджуються в Україні. Стандарти лікування повністю відповідають рекомендаціям ВООЗ, використовуються нові препарати (Бедаквілін, Деламанід, Претоманід).

Потужним вкладом в боротьбу з ТБ є діяльність соціальних працівників, волонтерів, які сьогодні ризикують своїм життям, щоб доставити ліки, харчі, теплі речі для людей з ТБ в місця, де ведуться бойові дії.

Під час конференції Яна Терлеєва поділилася досвідом України щодо впровадження MAF-TB (Multisectoral Cooperation and Accountability Mechanism) на національному рівні. «Ліквідація туберкульозу потребує залучення всіх секторів системи охорони здоров’я та громадянського суспільства для підтримки людей з туберкульозом, забезпечення умов для їх доступу до соціальної підтримки, права на освіту, працю та захист», — зазначила вона у виступі.

Україна взяла на себе низку міжнародних зобов’язань, виконання яких сприятиме подоланню існуючих соціальних проблем та сприятиме ліквідації туберкульозу, зокрема шляхом реалізації мультисекторного підходу. Глобальні зобов’язання прийняті Україною, формують національні стратегії і цілі:

  • Державна стратегія у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, ТБ та вірусним гепатитам на період до 2030 року передбачає досягнення трьох стратегічних цілей, зокрема зниження захворюваності і смертності від ТБ та пропагує пацієнторієнтовані моделі лікування ТБ, а також амбулаторну допомогу;

  • Подолання стигми та дискримінації, впровадження механізмів фінансування протитуберкульозної діяльності;

  • Розширення доступу до сучасної діагностики та лікування.

Національна стратегія розвитку системи протитуберкульозної медичної допомоги населенню визначається організацією трансформації мережі допомоги, залученням первинної медичної допомоги до виявлення та супроводу лікування туберкульозу, оптимізацією мережі протитуберкульозних лабораторій, перегляду кадрової політики та зміцнення наукового потенціалу. Стратегія також передбачає впровадження багатогалузевого підходу до боротьби з туберкульозом, як одне з ключових завдань.

На конференції також була представлена презентація «Епідеміологічний аналіз смертності хворих на туберкульоз в Україні у 2021 році». Вона надає аналіз даних основних факторів, які сприяли пов’язаній з COVID смертності хворих на ТБ.

У дослідженні зазначено, що на результати лікування хворих на туберкульоз, інфікованих COVID-19, в основному впливають такі фактори, як вік, стать, місце проживання та супутні захворювання. У переважній більшості людей з туберкульозом, хворих на COVID-19 більше реєстрували серед чоловіків, ніж серед жінок, оскільки чоловіки більш схильні до шкідливих звичок, таких як алкоголь і куріння. Зокрема чоловіки більше схильні до роботи в шкідливих умовах, пов'язаних з професією.

Життя в міській місцевості було більш поширеним серед пацієнтів порівняно з жителями сільської місцевості. Через скупченість і більшу концентрацію людей, як наслідок, швидше інфікування.

Ризик важкої коінфекції туберкульозу та COVID-19 почав зростати у пацієнтів вікової групи 40-50 років і старше. З віком кількість і тяжкість хронічних захворювань зростає, що створює сприятливе середовище для розвитку COVID-19 і туберкульозу.

Аналіз смертності, пов’язаної з COVID-19, дозволяє медичним фахівцям зрозуміти причинно-наслідковий зв’язок погіршення стану пацієнтів.

З метою розширення виявлення нових випадків ТБ та COVID-19 вкрай важливо розширити використання двонаправленого тестування на ці захворювання, яке довело свою ефективність і дієвість.

У завершенні Яна Терлеєва зазначила, що: «Ми повинні працювати разом над усуненням усіх пандемій здоров’я легень, і цього можна досягти, лише якщо вирішити питання справедливості та залучення для здоровішого та безпечнішого світу. Незалежно від того, чи йдеться про COVID-19 чи туберкульоз, пандемії здоров’я легень продовжують спричиняти хаос у всьому світі, виявляючи нерівність і водночас показуючи, наскільки ми насправді взаємопов’язані».

WCLH є значущим місцем зустрічі для спеціалістів, які працюють у сфері фтизіатрії, пульмонології, лабораторної діагностики, адвокації та юриспруденції. Це майданчик для політичних і наукових дискусій про заходи і методики, що ґрунтуються на принципах громадського здоров’я та повазі до прав людини.

На конференції були презентовані найновіші наукові дослідження, а також фундаментальні та трансляційні дослідження туберкульозу (TBScience) і найбільш гострі проблеми, з якими стикаються постраждалі громади (Community Connect).

Також було представлено доповнення Youth4LungHealth, яке спрямоване на молодь. Будь-яка людина у віці до 35 років, незалежно від того чи це студент, чи адвокат, чи науковець, лікар, могли взяти участь у конференції. Метою The UNION є спрямування молоді на зміцнення здоров’я легень.

Інші новини