Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
До  Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом стартувала акція «ВІЧ:НА:ВІЧ», організована БО «100% життя» спільно з Центром громадського здоров’я України.
29.11.2019
16:12

Відтепер пройти тестування на ВІЛ можна у мобільному додатку HIV TEST

До  Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом стартувала акція «ВІЧ:НА:ВІЧ», організована БО «100% життя» спільно з Центром громадського здоров’я України. Українців закликали пройти онлайн-тест на ВІЛ у мобільному додатку HIV TEST. У цьому ж додатку є оновлений перелік усіх пунктів тестування в Україні. 

Сьогодні, 29 листопада, під час медіа-брифінгу було презентовано мобільний додаток HIV TEST, який допомагає пройти тестування на ВІЛ онлайн. Із 29 листопада до 12 грудня кожен, хто завантажить додаток HIV Test та пройде онлайн-тестування, гарантовано отримає подарунок — набір стікерів, а також концептуальну футболку «FIGHT FOR LIFE» або сумку.

«Ми дедалі частіше користуємося мобільними додатками. Замовляємо таксі, купуємо товари чи послуги, рахуємо пройдені кроки тощо. Усі ці послуги покращують якість життя. Ми ж розробили додаток, який рятує життя. Кожен другий ВІЛ-позитивний українець не знає про свій діагноз. Мета додатку HIV TEST — анонімно оцінити ризик інфікування та знайти найближчий пункт тестування», — розповів Дмитро Шерембей, голова БО «100% Життя».

Україна посідає одне з перших місць серед країн Східної Європи за поширеністю ВІЛ-інфекції. В країні проживають близько 200 000 ВІЛ-інфікованих людей. Близько 40% з них не знають про свій статус. Більш як половину нових випадків ВІЛ виявляють на 3-й чи 4-й клінічних стадіях, коли зупинити прогрес хвороби майже неможливо. Вчасне тестування може змінити цю статистику.

«У межах плану переходу на державне фінансування послуг для ВІЛ-позитивних пацієнтів Центр громадського здоров’я уклав договори з 59 неурядовими організаціями.  Наступного року ми продовжимо розпочату роботу. У бюджеті 2020 року передбачено 207 млн гривень. Відтак понад 250 000 людей зможуть отримати послуги з профілактики та підтримки ВІЛ», —  пояснив Володимир Курпіта, генеральний директор Центру громадського здоров’я України.

Київ залишається серед лідерів з діагностування нових випадків ВІЛ-інфекції. У столиці проживає 19 837 людей з ВІЛ. На диспансерному обліку перебуває 13 283 особи. Місто є учасником міжнародної програми Fast-Track Cities і в столиці є всі умови для швидкого й точного визначення ВІЛ-статусу та безкоштовного лікування. 

«Тим не менше, кожен четвертий мешканець столиці, який живе з ВІЛ, не знає свій статус та, відповідно, не отримує медичної допомоги», — сказав Микола Поворозник, перший заступник голови КМДА.

«Закликаємо всіх українців пройти тест на ВІЛ та поділитися досвідом тестування, щоб зробити цю процедуру звичним явищем», — розповіла Ольга Руднєва, директор Фонду Олени Пінчук.

Довідка

За останні три роки  у 2,8 рази збільшилась кількість осіб, обстежених на ВІЛ у медичних закладах за допомогою експрес-тестів. Експрес-тестування на ВІЛ є безкоштовним і займає 15 хвилин. Пункти тестування можна знайти у мобільному додатку HIV test.

Інші новини