Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
ВІЛ/гепатити/туберкульоз: як виявити, як діяти
19.05.2021
17:32

ВІЛ, гепатит, туберкульоз: як виявити, як діяти?

Загальне обстеження організму має бути регулярною звичкою, а не тимчасовою потребою. Адже є низка хвороб, які тривалий час протікають безсимптомно. Їх вчасне виявлення дає людині більше шансів на перемогу над наслідками недуги у майбутньому та є профілактикою розповсюдження тяжких захворювань.

До небезпечних збудників, які вже перебуваючи в організмі людини, можуть якийсь час ніяк на себе не вказувати, належать ВІЛ, вірусні гепатити та туберкульоз. Тому важко переоцінити значення відповідних обстежень.

Цьому 19 травня був присвячений вебінар до Тижня громадського здоров’я. Його учасниками від Центру громадського здоров’я стали Олена Бідованець, головна фахівчиня з вірусних гепатитів та опіоїдної залежності, Андрій Білець, лікар-інфекціоніст та Ольга Зайцева, лікар-фтизіатр відділу координації програм діагностики та лікування туберкульозу.

ВІЛ-інфекція

Це соціально небезпечне інфекційне захворювання, що розвивається внаслідок інфікування вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), довготривалого переживання (персистенції) ВІЛ в лімфоцитах, макрофагах та клітинах нервової тканини. Хвороба характеризується прогресуючою дисфункцією імунної, нервової, лімфатичної та інших систем організму.

«За даними ВООЗ станом на кінець 2019 року в світі проживає близько 38 млн. людей, які живуть з ВІЛ», — навів дані Андрій Білець. Він торкнувся теми контролювання цієї інфекції та маршруту пацієнта, який бажає встановити свій ВІЛ-статус.

Де пройти тестування на ВІЛ:

  • у сімейного лікаря, терапевта чи педіатра;
  • в кабінетах «Довіра», кабінеті інфекційних захворювань за місцем проживання, в центрах СНІДу, в представництвах громадських організацій, що займаються боротьбою з ВІЛ/СНІД;
  • у мобільних амбулаторіях.

Для тестування проводиться забір крові або можна самостійно придбати швидкий оральний тест на ВІЛ.

Що робити, якщо у вас виявили ВІЛ?

Звернутись до свого лікаря, додатково здати ПЦР-тест на ВІЛ, і у разі позитивного результату стати на облік та розпочати лікування. Лікування ВІЛ-інфекції відбувається завдяки антиретровірусній терапії.

ВІЛ — не вирок, а просто новий сценарій. Постійний прийом антиретровірусної терапії дозволяє мільйонам людей у всьому світі мати повноцінне життя. А для того, щоб не інфікуватися ВІЛ, можна завчасно розпочати доконтактну профілактику ВІЛ (PrEP).

Вірусні гепатити

Гепатит — це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження. Найбільш небезпечні типи — вірусні гепатити В і С. Вони рідко мають гостру форму, тривалий час протікають безсимптомно і залишаються основною причиною всіх випадків смерті від гепатиту. На жаль, більшість хворих дізнається про інфікування вже тоді, коли хвороба значно вплинула на печінку. Тому періодичне тестування на вірусні гепатити варто зробити правилом.

До груп підвищеного ризику інфікування, за словами Олени Бідованець, входять, наприклад, споживачі інтраназальних наркотичних засобів, чоловіки, які практикують секс з чоловіками, пацієнти, які перебувають на гемодіалізі, особи, які перебували у місцях позбавлення волі, медичні працівники, донори крові, особи, які живуть з ВІЛ.

Де пройти тестування на вірусні гепатити?

Потрібно звернутися до сімейного лікаря за направленням на тестування або придбати експрес тест на гепатит. Дізнатися про рекомендації щодо тестування на вірусні гепатити можна дізнатися за посиланням.

Що робити у разі виявлення гепатиту?

З результатами аналізів необхідно звернутися до свого сімейного лікаря, який вирішить доцільність подальших кроків — назначити лікування або скерувати до вузькопрофільного спеціаліста.

Туберкульоз

Це інфекційне бактеріальне захворювання, спричинене мікобактерією туберкульозу.

Як зазначила Ольга Зайцева, людина за все життя неодноразово стикається з туберкульозом і навіть не знає про це. Вражати туберкульоз може будь-які органи і системи організму, крім волосся і нігтів, але найчастіше розвивається туберкульоз органів дихання (легень та бронхіального дерева).

Прояви легеневого туберкульозу найпомітніші: тривалий кашель, задишка при незначному фізичному навантаженні, субфебрильна температура (37,2–38,0 °C), підвищена пітливість, загальна втомлюваність тощо.

Де можна пройти тестування на ТБ?

У разі наявності хоч одного з вищенаведених симптомів ви можете пройти онлайн-тест https://tbtest.phc.org.ua/ та звернутися до свого сімейного лікаря. В нього можна отримати направлення вже на молекулярне дослідження з виявлення туберкульозу. У разі додаткової необхідності лікар направить на флюорографію, комп'ютерну томографію, УЗД, МРТ.

Що робити у разі виявлення ТБ?

У випадку виявлення у аналізах мікобактерії ТБ сімейний лікар направляє пацієнта до фтизіатра. Пацієнт має виконувати усі рекомендації лікаря та дотримуватися режиму лікування.

Туберкульоз виліковний, але результат лікування залежить також від своєчасного виявлення захворювання.

В Україні для тих, хто зіткнувся зі складнощами на будь-якому етапі отримання доступу до медичної допомоги, працюють телефони Гарячих ліній:

  • 0 800 50 04 51 (телефон для запитань щодо ВІЛ);
  • 0 800 50 30 80 (телефон для запитань щодо ТБ);
  • 0 800 50 33 10 (телефон з питань вірусних гепатитів).

Інші новини