Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Лабораторія отримала 100 % підтвердження від установи ВООЗ (RIVM, Нідерланди).
04.12.2019
15:26

Вірусологічна лабораторія ЦГЗ підтвердила статус акредитованої в Європейській мережі лабораторій з діагностики поліомієліту

26 та 27 листопада цього року відбувся ще один раунд акредитації вірусологічної референс-лабораторії Центру громадського здоров’я України. На базі референс-лабораторії функціонує Національна лабораторія України з діагностики поліомієліту. Вірусологічна лабораторія ЦГЗ підтвердила статус акредитованої в Європейській мережі лабораторій з діагностики поліомієліту.

Лабораторію відвідали фахівці Європейського Бюро ВООЗ: Євгеній Саксентофф, координатор Європейської мережі ВООЗ з питань діагностики поліомієліту та Світлана Кайялайнен, представниця Регіональної  референс-лабораторії ВООЗ.

Під час візиту було перевірено діяльність лабораторії в рамках виконання Глобальної програми ліквідації поліомієліту у світі, зокрема:

  • стан виконання лабораторних досліджень із використанням чутливих до поліовірусу культур клітин, рекомендованих ВООЗ (L20В та RD);

  • дотримання алгоритму виявлення поліовірусів у зразках хворих дітей віком до 15 років із  гострими в’ялими паралічами та контактних з ними осіб.

Фахівці ВООЗ відзначили, що лабораторний процес щодо моніторингу циркуляції поліовірусів діє належним чином. Відповідно до акредитаційних вимог. 

Окрім того, згідно з результатами вирішення контрольних зразків (10 кодованих матеріалів), лабораторія отримала 100 % підтвердження від установи ВООЗ (RIVM, Нідерланди). Ця установа проводить зовнішню оцінку якості поліомієлітних лабораторій щодо отриманих результатів тестування.

Довідка

Вірусологічна референс-лабораторія проводить підтверджуючі дослідження щодо всіх ізолятів поліо- та інших неполіомієлітних ентеровірусів, ізольованих на території України від людей, хворих на гострі в’ялі паралічі, нейроінфекції, у тому числі серозні менінгіти, гострі кишкові інфекції, здорових дітей, а також з об’єктів довкілля.

На базі лабораторії протягом багатьох років існує та підтримується банк перещеплюваних культур клітин, які використовують вірусологічні лабораторії регіональних лабораторних центрів під час проведення досліджень щодо моніторингу циркулюючих поліовірусів на території країни. 

Інші новини