Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Вплив нікотину на здоров'я мозку
22.07.2023
16:36

Вплив нікотину на здоров'я мозку

Здоров’я мозку — важлива складова стану здоров’я людини. Адже саме цей орган забезпечує нашу здатність вести продуктивне життя. У Всесвітній день мозку хочемо нагадати про негативний вплив тютюну на роботу мозку і спонукати ставитись до свого здоров’я та здоров’я оточуючих більш відповідально, адже пасивне куріння теж шкодить. У всьому світі пасивне куріння є причиною приблизно 600 000 передчасних смертей на рік, більшість (64%) серед жінок.

Отже, нікотин – речовина, що знаходиться в тютюнових виробах (сигарети, зокрема електронні, сигари, тютюнові вироби для електричного нагрівання, бездимний і жувальний тютюн), і є основною причиною залежності від них.

Нікотин впливає на мозок і його роботу в різних аспектах:

Порушення кровообігу: Нікотин звужує кровоносні судини, зокрема ті, які забезпечують кров'ю мозок. Це призводить до порушення кровообігу в мозку, що може викликати головний біль, головокружіння та інші проблеми.

Підвищення ризику інсульту: Через звуження кровоносних судин, знижується притік крові до мозку, що підвищує ризик розвитку інсульту.

Зниження когнітивної функції: Дослідження показали, що тривале вживання нікотину може призвести до порушення когнітивних функцій, зокрема проблеми з пам'яттю, концентрацією та навчанням.

Зміни в мозку: Нікотин може змінювати структуру та функції мозку, особливо в областях, пов'язаних із винагородою, насолодою, голодом. Це включає зміни у кількості нейромедіаторів, які контролюють настрій та поведінку.

Репродуктивна функція: Вплив нікотину може викликати зміни в репродуктивній системі обох статей - зниження фертильності, проблеми з ерекцією у чоловіків та зміни в менструальному циклі у жінок. Дослідження також показали, що під час вагітності вплив нікотину на мозок ненародженої дитини може призвести до розладів у розвитку, зокрема зниження розумових здібностей та проблеми з поведінкою.

Кинути курити – найкраще рішення для вашого здоров’я!

Дізнатись про дієві методи відмови від куріння можна:

Інші новини