Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Вакцинація усіх дорослих пацієнтів без вікових обмежень є завданням лікарів первинної ланки.
30.03.2020
16:00

Всеукраїнська асоціація дитячої імунології та Українська академія педіатричних спеціальностей виступають за рутинну імунізацію під час пандемії COVID-19

В умовах пандемічного поширення нового коронавірусу потрібно забезпечити захист від інфекцій, які попереджає вакцинація. Будь-яке порушення рутинної імунізації призведе до спалахів або зростання кількості випадків вакцинокерованих інфекцій, зокрема і випадків, що потребуватимуть госпіталізації та інтенсивної терапії.

Через пандемію COVID-19 існують ризики дефіциту медичних працівників, ліжкового фонду в стаціонарах і зниження спроможності надавати своєчасну, якісну допомогу в достатньому обсязі. Тому члени Всеукраїнської асоціації дитячої імунології та Української академії педіатричних спеціальностей рекомендують зробити пріоритетною вакцинацію проти грипу та пневмококової інфекції, особливо для таких груп населення:

  • люди віком понад 65 років (основна група ризику важкого перебігу COVID-19);
  • особи із супутніми недугами (вади серця, хронічні захворювання легень, аспленія) тощо;
  • ВІЛ-інфіковані пацієнти і люди з первинними (вродженими) імунодефіцитами.

Окрім того, вчасна ревакцинація для профілактики правця є надто важливою перед початком сезону польових робіт, рибальства, полювання і туризму. Найвища захворюваність і смертність від цієї інфекції — саме у людей літнього віку, які працюють у сільському господарстві, на присадибних ділянках тощо.

Вакцинація усіх дорослих пацієнтів без вікових обмежень є завданням лікарів первинної ланки.

Під час імунізації в закладах охорони здоров’я необхідно суворо дотримуватися правил інфекційного контролю.

Ознайомитися із текстом заяви можна тут.

Інші новини