Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Як допомогти людині під час епілептичного нападу
26.03.2021
09:24

Як допомогти людині під час епілептичного нападу

Всесвітній день боротьби з епілепсією відзначається щорічно 26 березня. У час, коли завдяки надсучасній техніці можна дослідити нейронні зв’язки, досі побутують прадавні стереотипи про епілепсію, для спростування яких достатньо здорового глузду. Цей день — передусім про підвищення обізнаності про епілепсію.

Що таке епілепсія? Це хронічний розлад мозкової діяльності, який характеризується стійкою схильністю до епілептичних нападів, а також нейробіологічними, когнітивними, психологічними та соціальними наслідками цього стану. Це один з найбільш поширених хронічних неврологічних захворювань у людини. 

Близько одного відсотка людей у світі — а це 50 мільйонів — мають епілепсію, за даними ВООЗ. І 70% із них можуть мати життя без епілептичних нападів, якщо вони успішно проходять відповідне лікування. 

В Україні неврологічні розлади є четвертою найпоширенішою причиною смерті, відповідно до Міжнародного дослідження тягаря хвороб (Global Burden of Disease — GBD). Серед причин смерті у чоловіків епілепсія посідає третє місце, а у жінок — четверте. 

Епілепсія — реальне захворювання, яке можна і потрібно лікувати, а не оточувати міфами, стереотипами і стигмою. Замість того, аби уникати спілкування з людиною, яка має епілепсію, або жартувати з неї, можна повторити правила надання першої допомоги при епілептичних нападах. 

Епілептичний напад може статися несподівано і для вас, і для людини, яка має епілепсію. Він може статися у будь-якому місці, в будь-якій ситуації та у будь-який час. Та правильно надана перша допомога може не лише вберегти людину від травм, а і врятувати їй життя. Існує правило щодо першої допомоги, яке англійською звучить як Stay, Safe, Side.

  • Залишайтеся з людиною до прибуття лікарів або до закінчення нападу (Stay), зафіксуйте час початку і кінця судом. Якщо це перший раз, коли людина має епілептичний напад, викличте швидку. 
  • Покладіть людину у безпечне та комфортне місце (Safe), потурбуйтеся про те, щоб під час нападу вона не травмувала себе. Підкладіть щось м’яке під голову. Поверніть людину у стабільне бокове положення (Side).
  • Не потрібно класти будь-що у рот людині, адже вона фізично не може проковтнути собі язик. Проте під час судом щелепа дуже міцно стиснута, і якщо ви будете намагатися щось проштовхнути людині у рот, ймовірно, ви її пошкодите. 

Під час та після епілептичного нападу людина потребує допомоги — часто не так професійно медичної, як соціальної. Важливо побути поруч та підтримати психологічно. А не уникати людини, яка має епілепсію, через те, що існує стереотип про заразність захворювання тощо.

Епілепсія незаразна. Вона не є інфекційним захворюванням, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Причиною епілептичного нападу є надлишок електричних імпульсів у мозку. Напад може виглядати і як незначний провал у пам’яті, і як судоми в усьому тілі. 

Існують ситуації, які можуть виступати тригерами для епілептичного нападу. Звісно, напад може статися навіть під час прогулянки або спокійної розмови. Але, наприклад, заняття спортом, різкі та гучні звуки або яскраве та миготливе світло можуть більш вірогідно спровокувати напад. 

Якщо ви помічаєте за собою симптоми або вже мали перший епілептичний напад, обов’язково проконсультуйтеся у лікаря. Відвідайте лікаря-невролога, аби провести необхідні аналізи, встановити тип епілепсії, обрати протокол лікування та контролювати свою взаємодію з чинниками епілептичних нападів.

Якщо ви маєте епілепсію, поділіться про це зі своїми друзями та близькими. Це дозволить їм підготуватися: дізнатися більше про те, що таке епілепсія, які у неї симптоми та як допомогти у разі нападу. Стигматизація, засоромлення, ігнорування та дискримінація людей з епілепсією — це не вихід.


 

Інші новини