Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Як говорити з пацієнтами про шкоду антибіотиків?
20.09.2022
17:59

Як говорити з пацієнтами про шкоду антибіотиків?

Антибіотики — це одні з найпотужніших ліків для боротьби з небезпечними для життя людей бактеріальними інфекційними хворобами.

Однак, багато антибіотиків використовуються без потреби, наприклад, при застуді або грипі, або їх використовують невірно: приймають у неправильному дозуванні, не дотримуються тривалості прийому (менше або більше днів, ніж потрібно), або взагалі в тій чи іншій ситуації потрібний зовсім інший антибіотик.

Усе це загрожує втраті корисності цих важливих ліків.

Лікарям важливо пояснювати пацієнтам у чому проблема і чому слово «антибіотикорезистентність» — не просто лякалка, а справжня загроза для людства.

Насамперед розкажіть про ризики антибіотикорезистентності для здоров’я людей

Щоразу, коли пацієнт приймає антибіотики, — це може сприяти розвитку стійкості бактерій до них. Розкажіть про проблему простими словами: стійкість до антибіотиків виникає тоді, коли бактерії більше не реагують на антибіотики, які призначені для їхнього знищення, а постійно знаходять усе нові й нові способи та шляхи уникнути дії антибіотиків. Це означає, що бактерії не гинуть і продовжують розмножуватись, а відповідно — людина не може одужати.

Інфекційні хвороби, що спричинені стійкими до антибіотиків бактеріями, дуже важко, а інколи неможливо лікувати. У багатьох випадках стійкі до антибіотиків інфекції вимагатимуть тривалого перебування в лікарні, додаткових візитів до лікаря та використання дороговартісних, а нерідко й токсичних альтернативних методів лікування.

Поясніть, що проблема стійкості до антибіотиків стосується кожного

Стійкість до антибіотиків може вразити будь-яку людину на будь-якому етапі її життя, коли їй буде потрібна медична допомога. Ще більші ризики мають люди з ослабленим імунітетом, які більш сприйнятливі до інфекційних хвороб і потребують частого і тривалого застосування цих препаратів.

До прикладу, будь-яке оперативне втручання несе за собою вищий ризик інфікуватися. А, оскільки, антибіотики стануть недієвими, то будь-яка хірургічна процедура або маніпуляція наражатиме пацієнта на дуже високі ризики для його здоров’я, а інколи й життя.

Підтверджуйте свої слова цифрами: якщо антибіотики перестануть діяти — 3 з 10 випадків пневмонії можуть призвести до смерті, 5 з 1000 жінок не виживатимуть після пологів, менше 25% людей, які хворіють на туберкульоз, матимуть шанс вилікуватися. Такі хвороби, як менінгіт, ангіна, вушна інфекція, кесарів розтин — можуть стати летальними.

Щоразу, коли призначаєте антибіотики своїм пацієнтам, нагадуйте правила відповідального прийому цих препаратів:

  • вживати антибіотики лише за призначенням лікаря;
  • лікуватися антибіотиками саме стільки часу, скільки призначив лікар, і не переривати лікування самостійно;
  • чітко дотримуватися дозування, кратності і часу прийому, як про те скаже лікар;
  • не використовувати самовільно антибіотики з упаковки, яка залишилася після курсу лікування; не ділитися цими ліками з іншими та не радити їх приймати;
  • повідомляти лікарю про всі побічні ефекти або якщо прописані ліки не полегшують симптоми захворювання.

Нагадуйте пацієнтам про важливість профілактики хвороб: вакцинація, гігієна рук, етикет кашлю і чхання, залишатися вдома, якщо захворіли, та вчасно звертатися до вас.

Кожний має відіграти свою роль у покращенні використання антибіотиків, адже це допоможе боротися зі стійкістю до антибіотиків і гарантуватиме, що ці рятівні ліки будуть доступні і для майбутніх поколінь.

Інші новини