Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Як підтримувати сексуальне здоров'я усе життя
02.10.2019
16:49

Як підтримувати сексуальне здоров’я усе життя

Прагнення до інтимної близькості не має вікових обмежень. На жаль, існують міфи і хибні уявлення, пов’язані зі старінням і сексуальністю, які принижують можливості літніх людей відкрито говорити із сім’єю, друзями і медичними працівниками про такі речі. Все це обмежує їхній доступ до сексуальної освіти, охорони здоров’я і, власне, сексуальних прав. Сексуальна активність протягом життя — це сильний індикатор здорового старіння і життєздатності.

Існує безліч наукових досліджень на тему сексуального здоров’я, які допомагають поліпшити та підтримувати інтимне життя і як це впливає відносини партнерів.

Дослідження, проведене в Швеції, вказує на зростання сексуальних відносин людей похилого віку у порівнянні з попередніми поколіннями. Кількість і якість сексуального досвіду серед 70-річних людей в Швеції збільшилася за останні 30 років. Чоловіки і жінки похилого віку, повідомляють про більшу задоволеність від сексуального життя, меншу кількість порушень в статевій сфері і більш позитивне ставлення до сексуальності, ніж серед представників більш молодого покоління. Серед одружених чоловіків збільшення сексуальних стосунків склало від 52% до 68%, серед заміжніх жінок від 38% до 56%, серед неодружених чоловіків від 30% до 54% і незаміжніх жінок від 0,8% до 12%.

Дослідження, що вивчали сексуальну поведінку та ставлення людей старшого віку до власної сексуальності, повідомили, що більшість вступає в партнерські чи інші інтимні стосунки і розглядають сексуальність як важливу частину життя.

У дослідженні проблем старіння в країнах Європи відзначається, що близько половини чоловіків у віці старше 70 років підтвердили наявність епізодів статевих стосунків щонайменше раз на тиждень. Близько 49% відзначали принаймні один статевий контакт в тиждень (на 20% частіше, ніж раніше), та більше 75% думали про секс в попередні чотири тижні.

Згідно з дослідженням, проведеним 2008 року в Університеті Каліфорнії, Берклі, у багатьох сімейних пар покращилися відносини після того, як діти покинули сімейне гніздо, і вони залишилися одні. Це стосується й покращення сексуального життя.

Тим не менш, дослідження постійно виявляють, що люди похилого віку часто усвідомлюють стереотипи та міфи щодо сексу / сексуальності пізнього життя і часто вагаються у висловленні своєї сексуальності.

Особливо важливою ознакою ейджизму є небажання літніх людей обговорювати сексуальні проблеми зі своїм лікарем первинної медичної допомоги через страх, що секс у похилому віці не відповідає суспільним очікуванням, а тому медичні працівники можуть не схвалювати (Готт і Hinchliff 2003) їхню поведінку .

В результаті телефонного опитування 1 500 респондентів у Великобританії серед людей середнього та похилого віку було виявлено деякі проблеми з сексуальним здоров’ям, але лише 26% чоловіків і 17% жінок обговорювали це з лікарем. Доведено, що особи похилого віку не розкривають проблеми інтимного життя через ейджизм, стереотипне ставлення до свого віку, самотність, збентеження або страх, що їх не зрозуміють або посміються над ними.

ЦГЗ підготував поради, як підтримувати сексуальне здоров’я усе життя.

Сексуальна активність у похилому віці тісно пов’язана з фізичним здоров’ям, хворобами та зниженням функціональних можливостей  організму.

На сьогоднішній день в суспільстві існує потреба в покращенні доступу людей похилого віку до питань сексуального здоров’я. Медичному персоналу необхідна достатня підготовка, щоб не відлякувати літніх пацієнтів, а стати сприйнятливими до їх сексуальних проблем, які найчастіше виявляються в досить складних ситуаціях хронічних і соматичних захворювань.

Сексуальне і репродуктивне здоров’я (СРЗ) є важливою складовою людського існування. СРЗ істотно впливає на якість життя людей, психологічне і фізичне здоров’я. Слід пам’ятати, що регулярний секс гальмує старіння і продовжує активну життєдіяльність. Статевий акт викликає вибух гормонів, що значно підвищує настрій та життєвий тонус. Основний баланс допомоги припадає на молоде покоління, тоді коли особи похилого віку залишаються з своїми проблемами один на один.

Прості поради, як підтримати сексуальне здоров’я :

  • киньте палити;
  • регулярно займайтеся фізичними вправами;
  • дотримуйтеся здорового харчування і підтримуйте здорову вагу;
  • обмежте або уникайте вживання алкоголю;
  • уникайте стресів та позитивно мисліть;
  • не займайтеся самолікуванням;
  • регулярно відвідуйте лікаря первинної медичної допомоги для контролю артеріального тиску, рівня цукру в крові та холестерину.

Деякі жінки кажуть, що відчувають себе більш розслабленими після менопаузи, оскільки їм більше не потрібно турбуватися про контрацепцію, але спостерігатися нова проблема як сухість піхви та зниження статевого потягу після настання менопаузи.

Поради для зняття сухості піхви:

  • мило, олія для ванни та гелі для душу можуть посилити сухість — натомість використовуйте теплу воду самостійно або з мийним засобом;
  • спробуйте використовувати вагінальний зволожувальний крем, гель або мастило — вони доступні в аптеках без рецепта;
  • якщо симптоми менопаузи зберігаються, найкраще звернутися до гінеколога або сімейного лікаря.
Інші новини