Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
30.04.2021
15:10

Як святкувати Великдень без шкоди для здоров’я та зайвої ваги

Наближається важливе свято для багатьох сімей. Супермаркети на вітринах виставляють пасочки та яскраві прикраси до столу. Під час святкування традиційно до столу подають велику кількість їжі, яка не завжди є корисною та здоровою. Хто не стикався з переїданням, від якого з’являється пару зайвих кілограмів?

Якщо ви вже почали розробляти святкове меню, наші поради стануть вам у нагоді!

Як святкувати Великдень без шкоди для здоров’я та зайвої ваги: 

  • Ставтеся до покупок вибірково, обирайте якісні продукти

У супермаркеті є спокуса купити всього й побільше. Якщо ви вирішили надати перевагу солодощам, обирайте кілька продуктів, але якісних. Уникайте гуртових покупок, щоби не придбати більше, ніж вам насправді потрібно.

  • Діліться смаколиками з друзями

На Великдень вам можуть подарувати багато цукерок, пасок, печива тощо. Не з'їдайте все самі, поділіться солодощами з рідними та друзями. Можете відкласти частину ласощів та з’їсти їх упродовж тижня, щоб уникнути зайвих калорій. 

  • Більше рухайтеся

Кілька зайвих калорій під час свят — це допустимо! Проте, щоб уникнути їхнього накопичення та використати надмірну енергію, виконуйте просте правило — більше рухайтеся! Сімейна прогулянка, гра з м'ячем, пробіжка з хатнім улюбленцем — будь-яка фізична активність, яка вам подобається, буде корисною. 

  • Обирайте здорову їжу

Святковий стіл варто наповнити здоровими стравами. Використовуйте в рецептах багато овочів та цільнозернових продуктів. Споживайте нежирний білок, а низькокалорійні продукти зробіть основою вашого столу. Є багато креативних весняних рецептів здорового харчування, варто лише трішки пошукати. Більше про здоровий раціон: https://bit.ly/3xyyizy 

  • Починайте день правильно

Уникайте споживання солодощів на сніданок. Як дітям так і дорослим варто починати ранок із поживного сніданку, який містить: овочі, фрукти, цільнозернові продукти та білки. Зробіть його особливим, святковим, але корисним! 

  • Шукайте альтернативу Великоднім частуванням

Маєте велике бажання витратити кошти на ласощі? Кому не приємно отримати в подарунок паску чи шоколад? Щоби зробити подарунок, не обов’язково накривати велике застілля чи скуповувати пекарні. Матеріальні, проте важливі речі, можуть стати приємною несподіванкою.

  • Посмакуйте трішки, але уникайте переїдання

Навіть, якщо на вашому столі є некорисна їжа, дозвольте собі почастувати нею. Не споживайте багато, насолодіться трішки. Важливо контролювати себе та не переїдати, тоді все буде добре!

Під час святкування не забувайте про здоров’я, щоби не нашкодити собі чи близьким.

Як правильно завершити піст без шкоди для здоров’я

  • Знайте міру

Не споживайте їжу, напої в надмірних кількостях. Особливо це стосується алкогольних напоїв. Нагадуємо, безпечної дози алкоголю не існує!

  • Не завершуйте тривалий піст різко та змінюйте раціон поступово

Коли людина на тривалий час відмовляється від тваринних білків та жирних продуктів, організму важко повернутися до звичного раціону. Виходити з посту важливо поступово. Перші кілька днів поєднуйте пісну їжу зі звичними вам продуктами, додаючи їх маленькими порціями. Рекомендовано розпочинати з кисломолочних продуктів та яєць.

  • Не влаштовуйте застілля з великою кількістю страв у день святкування

Різка зміна раціону та повернення до жирної їжі негативно впливає на печінку та шлунково-кишковий тракт. У день завершення посту відмовтеся від різноманітного раціону, щоби не нашкодити собі.

  • Обирайте білкові страви для денного раціону

Наприклад, на сніданок з’їжте яйце (не більше 2 порцій на день), в обід споживайте м’ясо та рибу. Не робіть великих порцій.

  • Обирайте свіже м’ясо домашнього приготування

Відмовтеся від копчених продуктів, ковбас, сосисок тощо. Надавайте перевагу нежирним сортам м’яса. Зменште кількість смаженого, запікайте м’ясо в духовці, тушкуйте, відварюйте.

  • Обмежте вживання соусів

Кетчупи, майонези та інші соуси також варто повертати в раціон поступово, а ще краще повністю від них відмовитися, адже вони містять багато «прихованих» солі й цукру. Замініть соуси свіжими овочами, зеленню та різноманітними приправами, що підтримують травлення.

  • Зберігайте питний режим

Пийте просту чисту воду, щоби забезпечити здорову гідратацію організму.

Святкові дні — це чудовий час для відновлення організму. Допоможіть собі увійти у звичний раціон із допомогою простих правил, розкажіть своїм рідним, як правильно вийти з посту! Бережіть своє здоров’я та здоров’я близьких. Зі святами!

Інші новини