Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Як впроваджують відділ інфекційного контролю на Вінниччині5
14.03.2023
15:14

Як впроваджують відділ інфекційного контролю на Вінниччині

Відповідно до наказу МОЗ «Про організацію профілактики інфекцій та інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я та установах/закладах надання соціальних послуг/соціального захисту населення» від 03 серпня 2021 року № 1614 в лікарнях організовується робота відділів з інфекційного контролю. 

КНП «Вінницька обласна клінічна лікарня ім. М. І. Пирогова» Вінницької обласної ради є однією з учасниць пілотного проєкту з впровадження роботи відділу інфекційного контролю за організаційно-методичної допомоги Центру громадського здоров’я. 

Команда експертів відділу інфекційного контролю та антимікробної резистентності Центру громадського здоров’я, саме Марія Панасюк, лікар-інфекціоністка відділу, Олеся Крилова, головна фахівчиня відділу та Ігнат Гаврилов, фармацевт відділу відвідали заклад з метою менторингової підтримки фахівців відділу з інфекційного контролю та працівників лікарні, провести для них тренінги та отримати зворотний зв'язок. У проєкт включено 4 відділення: опікове, торакальне, травматологічне та інтенсивна терапія. 

Для фахівців відділень провели навчання за напрямками:  

  • покращення гігієни рук – «Гігієни рук - основа профілактики інфікування»;
  • епідеміологічний нагляд – «Впровадження рутинного епідеміологічного нагляду за інфекційними хворобами, пов’язаними з наданням медичної допомоги»;
  • адміністрування антимікробних препаратів – «Раціональна периопераційна  антимікробна профілактика».

«Відділ інфекційного контролю — це про якісну і безпечну медичну послугу»: Роман Колесник про появу нових відділів в закладах охорони здоровʼя

Зустрілись експерти Центру громадського здоров’я також і з Василем Паненком, новим керівником Вінницької обласної лікарні імені Пирогова. 

“Ми розуміємо важливість ефективної роботи відділу інфекційного контролю. Особливо в питаннях дотримання гігієни рук медпрацівників та посилення спроможності бактеріологічної лабораторії”, — зазначив Василь Паненко.  

Фахівці обговорили можливості посилення роботи баклабораторії, проаналізували результати дослідження роботи визначених проєктом відділів та надали фахові рекомендації для керівництва закладу.   

“Головними цілями пілотного проєкту залишається формування мультидисциплінарних команд — відділів з інфекційного контролю, які впроваджуватимуть заходи з профілактики інфекцій та інфекційного контролю, покращення гігієни рук, адміністрування антимікробних лікарських засобів”, — зазначає Роман Колесник, керівник відділу антимікробної резистентності та інфекційного контролю Центру громадського здоров’я.

Надалі у закладі запроваджуватиметься система управління якістю з урахуванням питань профілактики інфікування, локальний мікробіологічний моніторинг і протоколи лікування інфекційних хвороб, що на ньому базуються; рутинний епідеміологічний нагляд за інфекційними хворобами, пов’язаними з наданням медичної допомоги та програми навчання та підготовки лікарів-клініцистів щодо раціонального використання антимікробних лікарських засобів. 

Інші новини