Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
За п’ять місяців 2021 року в Україні на ботулізм захворіли 43 людини, шестеро з них померли
16.06.2021
12:48

За п’ять місяців 2021 року в Україні на ботулізм захворіли 43 людини, шестеро з них померли

За п’ять місяців 2021 року в Україні зареєстровано 41 випадок ботулізму, унаслідок яких захворіли 43 людини, з них одна дитина. Шість випадків стали летальними.

Порівнюючи з минулим роком, цьогоріч тенденції негативні. Зокрема, за весь 2020 рік захворіло 65 людей, а померло — чотири.

Цього року понад 67,0% людей, які захворіли на ботулізм, — чоловіки. Переважно хворіли люди віком 18–59 років (83,7%).

У 2021 році захворювання на ботулізм було зареєстровано у: Волинській (2), Дніпропетровській (1), Житомирській (4), Київській (1), Львівській (6), Одеській (2), Тернопільській (4), Харківській (1), Херсонській (1), Хмельницькій (4), Черкаській (5), Чернівецькій (2), Чернігівській (7) областях та м. Київ (1).

Варто пам’ятати, що ботулізм має чітко виражену сезонність. Підйом захворюваності спостерігається в травні–червні.

Здебільшого причиною отруєнь стало вживання в’яленої/соленої/сушеної прісноводної риби домашнього приготування або невідомого походження, яку придбали на стихійних ринках (16 випадків — 37,2%) та м’ясних консервів домашнього приготування (15 випадків — 34,9%).

Інші випадки захворювання на ботулізм були пов’язані з вживанням:

  • інших кулінарних виробів із м’яса (у 3 людей, які захворіли);
  • овочевих та грибних консервів (у 4 людей, які захворіли);
  • рибних консервів чи морської соленої/копченої риби (у 5 людей, які захворіли).

Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів та грибів.

Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігалися неналежним чином.

Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо).

Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • м’ясних та грибних консервів;
  • консервів домашнього виробництва;
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Більше про ботулізм

Інші новини