Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
28 травня — Міжнародний день здоров'я жінок. У нашій країні на три мільйони більше жінок, аніж чоловіків. За даними Державної служби статистики України станом на 2019 рік, у країні проживає 19 млн 455 тис. чоловіків і 22 млн 528 тис. жінок. 
28.05.2020
12:56

Жінки частіше хворіють, однак рідше помирають передчасно

Хоча б одну хронічну хворобу мають 37% чоловіків і 47% жінок у віці понад 50 років. Згідно із інформацією Національного центру комплементарної та інтегративної охорони здоров'я США (NCCIH). Жінки частіше хворіють, однак рідше помирають передчасно. Це зумовлено ставленням до власного здоров’я і фізіологією. Водночас, жінки частіше, ніж чоловіки, відчувають депресію, їм складніше кинути курити і вони швидше втрачають кісткову масу через гормональні зміни під час менопаузи.

У жінок менше води в організмі (залежно від коливань, що залежать від циклу), більший відсоток жиру, але менший відсоток м’язів порівняно з чоловіками.

28 травня — Міжнародний день здоров'я жінок. У нашій країні на три мільйони більше жінок, аніж чоловіків. За даними Державної служби статистики України станом на 2019 рік, у країні проживає 19 млн 455 тис. чоловіків і 22 млн 528 тис. жінок.

Відповідно до рекомендацій ВООЗ, жінкам слід дотримуватися таких профілактичних заходів:

Контроль артеріального тиску. Підвищений кров'яний тиск збільшує ризик серцевого нападу, інсульту і захворювань нирок. Слід пам’ятати, що норма артеріального тиску у людини змінюється з віком. Систолічний тиск зростає протягом усього життя, а діастолічний зростає до 60 років. У більш старшому віці та для людей, які мають підвищений ризик розвитку артеріальної гіпертензії, рекомендується щорічний скринінг.

Аналіз на визначення глюкози в крові. Жінки, які мають генетичну схильність до цукрового діабету чи надлишкову вагу, повинні щорічно перевіряти рівень глюкози в крові та консультуватись із своїм лікарем. Жінкам віком від 45 років, котрі не мають ризиків, слід перевірятись кожні 3 роки.

Індекс маси тіла (ІМТ). Підтримання постійної нормальної ваги тіла зменшує ризик найбільш небезпечних захворювань – серцево-судинних, діабету та раку. Визначити оптимальну вагу можна за допомогою уніфікованого показника – індексу маси тіла.

Скринінг щільності кісток. Жінки повинні починати проходити скринінг на виявлення остеопорозу з 65 років. Ті, у кого є фактори ризику розвитку остеопорозу: переломи або низька маса тіла, повинні проходити скринінг раніше.

Раннє виявлення раку молочної залози. Усім жінкам, віком від 20 років варто щомісяця самостійно обстежувати груди. У разі будь-яких змін у молочних залозах негайно звернутись до лікаря. Онкологи радять жінкам у віці 40–50 років починати проходити процедуру мамографії 1 раз на 2 роки, а жінкам після 50 років обстежуватися щорічно. Якщо є сімейна історія хвороби або інші проблеми, варто поговорити з лікарем про початок скринінгу раніше.

Раннє виявлення раку товстої кишки. Скринінг зазвичай варто починати після 50 років. Але, як і у випадку із діагностуванням раку молочних залоз, якщо є сімейна історія хвороби або інші проблеми, потрібно поговорити із лікарем про початок скринінгу раніше.

Стоматологічний огляд. Слід регулярно чистити зуби, уникати куріння і солодких страв і кожні пів року відвідувати томатолога.

Перевірка ліпідного профілю. Це розгорнутий скринінг ризику серцево-судинних захворювань і атеросклероз. Для жінок віком від 40 років рекомендовано регулярно перевіряти ліпідний профіль. Якщо є схильність до ризику серцевих захворювань або інсульту, варто обговорити з лікарем частоту проведення аналізу.

Скринінг раку шийки матки. Скринінг варто починати жінкам віком від 30 років (раніше для жінок із ВІЛ). Якщо тест негативний та відсутні будь які ризики повторно здати тест можна через п'ять років.

Обстеження шкіри. Жінки повинні регулярно проводити самообстеження шкіри. Після 40 років ризик захворіти збільшується. Якщо під час самообстеження помітне нове підозріле пошкодження шкіри або родимка, яка за останні кілька тижнів змінила вигляд, варто відвідати лікаря для повного профілактичного огляду

Перевірка зору і слуху. Після 40 років ризик очних хвороб та втрати слуху значно зростає. Рекомендовано відвідувати офтальмолога та отоларинголога щорічно, навіть, якщо скарги відсутні.

Інші новини