Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Ефективність лікування туберкульозу в Україні за новітньою схемою BPaL становить 90%
11.04.2024
15:10

Ефективність лікування туберкульозу в Україні за новітньою схемою BPaL становить 90%

Україна однією з перших у світі розпочала лікування від лікарсько-стійкого туберкульозу за інноваційною схемою BPaL/BPaLM і досягла його ефективності у 90%.

Свій досвід упровадження BPaL/BPaLM наша країна презентувала у березні 2024 року на віртуальній зустрічі учасників платформи ВООЗ для обміну інформацією та підтримки впровадження цього новітнього режиму лікування.

«Ми пишаємося тим, що попри повномасштабну війну росії проти України змогли дати шанс на одужання великій кількості людей з туберкульозом, адже цей режим не тільки значно скорочує терміни лікування (з 18 до 6 місяців), а й демонструє високу ефективність та безпечність. Це дуже важливо в умовах міграції населення та утрудненого доступу до медичної допомоги», — наголосила лікарка-фтизіатриня Центру громадського здоровʼя Олеся Медведєва, яка презентувала досвід нашої країни на платформі з прискорення зусиль впровадження BPaLM ВООЗ.

Лікарсько-стійкий туберкульоз спричиняють мікобактерії (туберкульозні палички), які стійкі до багатьох ліків. Подолати таку форму туберкульозу складно, адже вибір препаратів для лікування обмежений. В Україні лікарсько-стійкий туберкульоз мають 4 000 людей.

Режим BPaL/M — це новітня схема лікування від лікарсько-стійкого туберкульозу, що складається з таблетованих форм препаратів бедаквіліну, претоманіду, лінезоліду і в деяких випадках моксифлоксацину. Назву схемі дала абревіатура з перших літер назв цих препаратів. Завдяки режиму BPaL загальна тривалість лікування пацієнтів з лікарсько-стійким туберкульозом скорочується майже втричі — до 6–9 місяців проти 18–24 місяців, пацієнтам більше не потрібно протягом багатьох місяців отримувати болісні ін’єкції, а головне — цей режим дає значно більше шансів на одужання.

Україна почала впроваджувати схему лікування BPaL/BPaLM ще 2022 року, спершу в рамках операційного дослідження, а після затвердження нових стандартів медичної допомоги «Туберкульоз» (наказ МОЗ України від 19.01.2023 № 102) почала застосовувати її в рутинній практиці.

Україна вже має приголомшливі результати впровадження BPaL/M, адже за даними операційного дослідження успіх лікування становить 90%. Для порівняння: ефективність лікування лікарсько-стійкого туберкульозу за старими схемами у 2021 році становила тільки 63,7%. Дослідження тривало з липня 2022-го по січень 2023 року і включало 358 людей із лікарсько-стійким туберкульозом, які отримали лікування за схемою BPaL. З-поміж них 318 одужали (89,8%), 7 померли (2%), у 13 пацієнтів лікування було неефективним (3,7%), 16 вибули з дослідження (4,5%).

Такий високий результат став можливий завдяки щоденній злагодженій роботі в надскладних умовах регіональних фтизіопульмонологічних центрів, які були клінічними майданчиками цього дослідження, у тісній співпраці з Національним інститутом фтизіатрії та пульмонології ім. Яновського, за сприяння МОЗ України, координації Центру громадського здоровʼя і технічної підтримки в чотирьох регіонах міжнародного благодійного фонду «Організація оптимальних технологій в охороні здоров’я» (OATH).

Нагадуємо, що туберкульоз — виліковне захворювання. В Україні доступні та безоплатні всі послуги з діагностики та лікування, рекомендовані ВООЗ та визначенні в оновлених стандартах надання медичної допомоги людям із ТБ.

Інші новини