Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Новий режим
28.07.2022
16:57

Режим BPaL — наступний великий крок вперед у боротьбі із лікарсько-стійким туберкульозом в Україні

За лідерства Центру громадського здоров’я та підтримки МОЗ України у спрівпраці з євробюро ВООЗ, Національним інститутом фтизіатрії та пульмонології та ГО OATH розпочато операційне дослідження «Оцінка ефективності та безпеки лікування рифампіцин-резистентного туберкульозу режимом BPaL в Україні».

В 18 регіонах операційне дослідження буде здійснюватись за технічної підтримки гранту Глобального фонду для боротьби з туберкульозом, ВІЛ/СНІДом та малярією, ще в 4-х регіонах — передбачена технічна підтримка проєкту USAID та ГО OATH.

Лікарсько-стійкий ТБ (далі — ЛС-ТБ) спричиняє одну третину смертей унаслідок стійкості до антимікробних препаратів. Зростання тягаря ЛС-ТБ представляє серйозну проблему для громадського здоров’я через втрату працездатності населення та високі показники смертності. У зв'язку з обмеженим вибором доступних лікарських засобів та небезпекою захворювання для життя пацієнта лікування ЛС-ТБ ставить перед лікарями безліч складних завдань.

Нагальна необхідність розробки більш ефективних режимів лікування пацієнтів з ЛС-ТБ стала стимулом для низки досліджень та ініціатив, присвячених тестуванню більш ефективних та новаторських режимів лікування, що включають нові та перепрофільовані препарати. 

Режим BPaL — це новітня схема лікування ЛС-ТБ, що складається з таблетованих форм препаратів бедаквіліну, претоманіду та лінезоліду. Завдяки режиму BPaL загальна тривалість лікування пацієнтів з ЛС-ТБ скорочується майже втричі: 6-9 місяців проти 18-24 місяців, пацієнтам більше не потрібно протягом багатьох місяців отримувати болісні ін’єкції, а найголовніше, що цей режим надає багато більше шансів на одужання (до 90% за даними результатів клінічних досліджень).

«За останні 40 років в світі було розроблено та схвалено до застосування лише 3 нових протитуберкульозних лікарських засоби, два з яких — Претоманід та Бедаквілін — входять до складу режиму BPaL, що робить цей режим високоефективним для пацієнтів з найскладнішими для лікування формами ЛС-ТБ. Повномасштабне впровадження операційного дослідження BPaL в Україні дає надію на виліковування понад 1000 людей зі стійкими формами ТБ, а скорочення загальної тривалості лікування та можливість якнайшвидше повернутись до сім’ї та роботи є надзвичайно важливим в умовах війни та гуманітарної кризи. МОЗ України у співпраці з національними та міжнародними партнерами виконано надзвичайну роботу, щоб зробити режим BPaL максимально доступним для всіх, хто його потребує», — коментує Яна Терлеєва, завідувач відділу управління та протидії ТБ Центру громадського здоров’я. 

Режим BPaL показаний дорослим та дітям віком від 14 років із захворюванням на ТБ зі стійкістю щонайменше до рифампіцину та фторхінолонів (пре-широка лікарська стійкість), а також пацієнтам з невдачею попереднього курсу лікування ЛС-ТБ. 

Препарати, що входять до складу режиму BPaL закуплено коштом державного бюджету. Нагадуємо, що лікування ТБ та ЛС-ТБ (в т.ч. за режимом BPaL) в Україні є безоплатним для пацієнтів.

Інші новини