Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Ірина Іванчук
21.12.2022
16:43

Одна ін’єкція на місяць замість щоденного прийому: Україна отримала поставку новітнього препарату ЗПТ «Buvidal»

16 грудня Центр громадського здоров’я у партнерстві з PATH провів круглий стіл «Впровадження лікування інновайною формою бупренорфіну — Buvidal» за участю представників компанії-виробника Camurus. У заході також взяли участь представники закладів охорони здоров’я, які виявили бажання впроваджувати новітнє лікування для осіб з розладами психіки та поведінки внаслідок вживання опіоїдів. 

Підготовка до виділення препарату Україні була розпочата ще навесні, після початку повномасштабного російського вторгнення. Восени компанія-виробник «Camurus» передала Україні 500 річних курсів різного дозування.

«Україна отримала унікальну можливість використання новітнього дороговартісного препарату ЗПТ - пролонгованої форми бупренорфіну, який було отримано в якості гуманітарної допомоги. Препарат передбачає здійснення однієї ін’єкції на місяць для пацієнта замість щоденного прийому препаратів. Така новітня форма препарату значно скоротить частоту відвідування пацієнтом лікувального закладу, дасть йому можливість більш вільно переміщатись в межах країни та не витрачати час і кошти на щоденне відвідування лікарні. Препарат має багато переваг для стабільних пацієнтів, а також тих, хто навпаки ще не досяг стабільності і кому складно керувати щоденним прийомом лікарських засобів», — зазначає Ірина Іванчук, начальниця відділу вірусних гепатитів та опіоїдної залежності Центру громадського здоров'я.

Наразі в Україні замісна підтримувальна терапія (ЗТП) проводиться з використанням таблетованих форм препаратів, за виключенням закладів кримінально-виконавчої служби, де використовується препарат у вигляді сиропу. У такій лікарській формі в Україні бупренорфін буде використовуватись вперше за 18 років впровадження замісної підтримувальної терапії. 

Препарат вже успішно застосовується у багатьох розвинених країнах. Близько 30 000 пацієнтів у країнах ЄС, Сполученого Королівства та Австралії отримують лікування препаратом Buvidal. В Україні протягом 2023 року планується впровадження лікування із застосуванням нового препарату у 11 закладах 10 областей. 

Паралельно з впровадженням лікування препаратом Buvidal Центр громадського здоров’я протягом всього року проводитиме дослідження щодо ефективності лікування цим препаратом. Дані будуть використані для подальшого аналізу та вивчення доцільності використання пролонгованої форми бупренорфіну в Україні на постійній основі.

➡ Загальна інформація про Бувідал та про те, чому він дозволений у ЄС
➡ Інформаційний буклет для пацієнтів

Замісна підтримувальна терапія (ЗПТ) — призначення препаратів, які мають подібну до героїну та морфіну (та інших опіоїдів) дію на головний мозок людини. Контрольоване призначення відповідної дози препарату дає змогу нормалізувати роботу головного мозку, запобігти розвитку «ломки» і блокувати потяг до нелегальних опіоїдів. Це дозволяє пацієнтам відмовитися від вживання нелегальних опіатів, значно зменшити ризик, пов’язаний з ін’єкціями (ВІЛ, вірусні гепатити, інфекції тощо), стабілізувати здоров’я, стати соціально активними. Окрім того, ЗПТ сприяє значному зниженню кримінальної активності споживачів наркотиків, що створює гарні передумови для подальших позитивних змін.

Інші новини