Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Рада легалізувала ліки на основі медичного канабісу в Україні
21.12.2023
13:22

Рада легалізувала ліки на основі медичного канабісу в Україні

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт про ліки на основі медичного канабісу №7457 "Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування". 

Мета документа – розширення доступу пацієнтів до лікування медичними препаратами на основі медичного канабісу.

Законопроєкт №7457 суттєво доопрацювали до другого читання. Наразі він збалансований і враховує потреби громадськості, пацієнтської спільноти, депутатів та правоохоронних органів. 

Після внесення правок законопроєкт дозволить у короткі терміни забезпечити пацієнтів ліками на основі медичного канабісу. Крім того, ним передбачений жорсткий контроль на всіх етапах виробництва ліків - від насіння до препарату в руках пацієнта. 

Тепер Кабмін має внести зміни до Переліку наркотичних речовин: перенести канабіс, смоли, екстракти, настоянки канабісу та ТГК до дозволених до обігу під жорстким контролем, що дасть можливість переробляти та використовувати їх як лікарські засоби. Самі ж рослини залишаються забороненими до обігу. 

Вирощувати медичний канабіс зможуть лише юрособи, які отримають відповідну ліцензію, дозвіл та GMP-сертифікацію. Також має бути забезпечено цілодобовий відеонагляд із доступом для Нацполіції та охорону, яку теж здійснюватиме Національна поліція на договірних засадах.

Передбачено, що кожен кущ має власний код - кущі без кодів не можуть бути висаджені на плантації. За цими кодами можна буде знайти повний перелік кущів та властивості коноплі. Так влаштовано легальне вирощування коноплі в Європі і так має бути в Україні.

Також законопроєкт дозволить  імпортувати субстанції, зареєстровані як лікарські засоби (імпорт рослин залишається забороненим). Тобто пацієнти не будуть змушені чекати, доки ліки на основі медичного канабісу будуть виготовлені в Україні. 

Крім того, всі суб’єкти повинні будуть вносити всі операції з переміщення медичного канабісу на всіх етапах до електронної інформаційної системи обліку. Положення про цю систему розробить Кабмін, а адмініструватиме Держлікслужба.

Пацієнти зможуть отримати ліки на основі медичного канабісу в ліцензованих аптеках виключно за е-рецептом (його можна буде перевірити в Електронній системі охорони здоров’я). Пацієнти можуть перевозити й зберігати такі ліки у кількості, визначеній одним рецептом, та відповідно до медичних показань. Перелік захворювань та показань до застосування медичного канабісу буде розроблено МОЗ після ухвалення закону, який запрацює після формування усіх необхідних підзаконних актів.

Закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання чинності. Кабмін має привести у відповідальність з ухваленим законом усі нормативно-правові акти. 

Використання ліків на основі медичного канабісу — це нормальна світова практика для десятків країн, зокрема держав ЄС, Канади, Британії та США. Загалом такі ліки легалізовані у 56 країнах світу, натомість вони не легалізовані у Китаї, Білорусі, Саудівській Аравії, Ірані, Казахстані, Алжирі, Чаді, Камеруні, Україні та ін.

Центр громадського здоров’я наголошує, що легалізація ліків на основі медичного канабісу не має нічого спільного з наркотиками, тому це не вплине на поширення наркотиків серед молоді. Також не можна буде легально "курити маріхуану". Натомість вживання марихуани й надалі вважатиметься злочином і буде розслідуватися поліцією відповідно до законодавства.

Читайте також:

Комітет Ради розглянув 840 правок до законопроєкту про медичний канабіс

Спрощення доступу пацієнтів до ліків на основі медичного канабісу: Верховна рада підтримала законопроєкт

Класифікація психоактивних речовин

Інші новини