Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Лабораторія Центру громадського здоров’я підтвердила випадок мутації варіанту Omicron XBB.1.5
24.01.2023
16:12

Референс-лабораторія Центру громадського здоров’я підтвердила випадок мутації варіанту Omicron XBB.1.5

На тижні референс-лабораторія з діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусних та особливо небезпечних патогенів ЦГЗ виявила перший випадок в Україні хворого на мутацію варіанту Omicron XBB.1.5 коронавірусу SARS-CoV-2. Пацієнт з Сумської області, вакцинований проти COVID-19 не був. 

Станом на кінець січня ситуація з перебігом COVID-19 контрольована. “Наша референс-лабораторія на постійній основі здійснює молекулярний епідеміологічний нагляд за вірусом SARS-CoV2 за допомогою секвенатора. Попри складнощі, нам вдалося зробити вже було понад 900 секвенувань”, — розповіла Ірина Демчишина, завідувачка референс-лабораторії з діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусних та особливо небезпечних патогенів ЦГЗ.

На засіданні ВООЗ 5 січня 2023 року технічна консультативна група ВООЗ з еволюції вірусу дійшла висновку, що цей субваріант може сприяти збільшенню рівнів захворюваності. Також він доволі швидко заміщує стандартний варіант Omicron, який циркулював раніше .

Щонайменше 30 країн вже виявили варіант Omicron XBB.1.5. Нагадуємо, що найбільш ефективним методом запобіганню наслідків захворювання — є доступна та безоплатна вакцинація.  Для щеплення не обов’язково мати декларацію з лікарем.

Найближчий пункт чи центр вакцинації 

Читайте також:

Як в Україні досліджують вірус SARS-CoV-2 

В Україні зафіксували перший випадок інфікування штамом підвиду COVID-19 «Omicron» XBB.1.5

Інші новини