Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Що треба знати про епілепсію
26.03.2019
12:04

Що треба знати про епілепсію

26 березня — «Фіолетовий день», або Всесвітній день обізнаності про епілепсію. Його започатковано 2008 р. для розвінчання міфів та привернення уваги до хворих на цю недугу.

Ще у Давній Греції та Римі епілепсію пов’язували із чарівництвом і називали священною хворобою. Гіппократ написав трактат «Про священну хворобу», у якому стверджував, що напади провокуються погодними умовами, зокрема — сонцем, вітрами та холодом. У середні віки епілепсії боялися як невиліковної хвороби, що передається через подих хворого під час нападу. Водночас перед нею схилялися, позаяк багато видатних людей, святі й пророки хворіли на епілепсію.

У наші дні епілепсія — це досить поширене захворювання. За даними ВООЗ, у світі близько 50 млн осіб страждають на епілепсію. За оцінками фахівців, частка населення з активною формою епілепсії (тобто з регулярними нападами чи потребою в лікуванні) наразі становить 4–10 на 1 000 осіб. Однак результати деяких досліджень у країнах з низьким і середнім рівнем доходу свідчать, що ця частка може бути значно вищою — від 7 до 14 на 1 000 осіб.

В Україні на початку 2018 р. було зареєстровано 52 482 хворі на епілепсію (0,12% від загальної кількості населення), що відповідає рівню захворюваності 123,7 на 100 000 осіб.

Головною особливістю епілепсії є те, що напади практично завжди несподівані для самого хворого і часто шокують інших присутніх. Судоми можуть початися у незнайомої вам людини в будь-якому місці, наприклад, на зупинці, у транспорті, спортивному залі, магазині. Але саме від дій тих, хто опинився поряд, залежить безпека хворого під час епілептичного нападу. Правильно надана перша домедична допомога може вберегти хворого від травм, ба навіть зберегти йому життя.

Можливо, ви врятуєте чиєсь життя завдяки своїм знанням. Тому послідовність дій з надання домедичної допомоги постраждалим під час судом (епілепсії) варто знати кожному:

  • переконатися у відсутності небезпеки;
  • викликати бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги;
  • надавати домедичну допомогу на місці випадку, крім ситуацій, коли місце є небезпечним;
  • подивитися на годинник і зафіксувати час від початку до кінця активних судом;
  • не намагатися силоміць стримувати судомні рухи постраждалого;
  • вкласти постраждалого на рівну поверхню, підкласти під його голову м’які речі з метою попередження травм голови;
  • розстебнути одяг постраждалого;
  • повернути постраждалого на бік для попередження потрапляння до верхніх дихальних шляхів слини, крові тощо;
  • не слід розкривати рот у постраждалого за допомогою підручних засобів;
  • не потрібно силоміць вливати рідину чи будь-які ліки до рота постраждалого під час судом;
  • після припинення судом оглянути постраждалого, визначити наявність свідомості і дихання, за відсутності дихання розпочати серцево-легеневу реанімацію;
  • забезпечити постійний нагляд за постраждалим до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги;
  • у разі погіршення стану постраждалого до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги повторно зателефонувати диспетчеру екстреної медичної допомоги.

Як попередити епілепсію

1. Запобігайте травматичним ураженням головного мозку.

Пошкодження головного мозку, які також називають травмами головного мозку, є частою причиною епілепсії.

Їздьте безпечно, використовуйте ремені безпеки, дитячі сидіння для маленьких пасажирів, подушки безпеки, велосипедні та мотоциклетні шоломи, щоб зменшити травматизм у разі ДТП.

Попереджайте падіння. У дорослих людей і дітей збільшується ризик травмувати мозок унаслідок падіння. Ймовірність епілепсії висока за важких травм головного мозку. Своєчасно звертайтеся по медичну допомогу.

2. Знижуйте фактори ризику виникнення інсульту і серцево-судинних захворювань. Здорове харчування, достатня фізична активність допоможуть запобігти виникненню епілепсії у більш зрілому віці.

3. Отримайте щеплення. Захищайте себе і свою сім’ю від захворювань. Імунізація знижує шанси на інфекцію, що може призвести до епілепсії. Прочитайте рекомендації МОЗ України щодо імунізації.

4. Мийте руки і безпечно харчуйтеся. Поширеною причиною епілепсії в усьому світі є цистицеркоз — гельмінтоз, який зумовлює паразитування у тканинах і органах людини личинкової стадії свинячого ціп’яка — цистицерків (Cysticercus cellulosae). Найчастіше цистицерки уражають ЦНС, очі та м’язи. Отож необхідно дотримуватися правил особистої гігієни і належним чином готувати їжу. Скринінг здоров’я і раннє лікування цистицеркозу допоможуть запобігти епілепсії.

5. Деякі проблеми під час вагітності та пологів можуть призвести до епілепсії. Дотримуйтесь рекомендацій вашого лікаря під час вагітності та після пологів. Належна перинатальна допомога убезпечить від розвитку епілепсії, зумовленої пологовими травмами.

Додаткова інформація

Інші новини