Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Спільне засідання з планування COP23 PEPFAR для України та Національний діалог Глобального фонду
17.03.2023
11:33

Спільне засідання з планування COP23 PEPFAR для України та Національний діалог Глобального фонду: учасники обговорили плани щодо протидії туберкульозу

13-17 березня у Варшаві проходить спільне засідання з планування PEPFAR для України та Національний діалог Глобального фонду. На одній із зустрічей, в якій взяли участь ключові стейкхолдери протидії туберкульозу та ВІЛ в Україні, а також представники спільнот, було презентовано заявку України на фінансування від Глобального фонду на 2024-2026 роки для реалізації програм забезпечення сталої протидії епідемії ВІЛ-інфекції і туберкульозу в умовах війни росії проти України та у післявоєнний період. 

У роботі над заявкою щодо протидії туберкульозу працювала 71 людина. У ході 7 засідань учасниками було погоджено 75 пропозицій в рамках 5 тематичних модулів, зокрема: скринінг та діагностика, профілактика, лікування та супровід, ВІЛ/ТБ, групи ризику. Учасники погодили інтервенції на суму майже 119 млн доларів, з яких у загальній структурі бюджету 46,5 млн доларів - закупівлі, 40,9 млн доларів - програмна діяльність. Найбільше коштів у рамках закупівель потребують лікарські засоби, мобільні амбулаторії, флюоромобілі.  

В рамках заявки передбачено великий масштаб роботи, щоби забезпечити безперервне надання медичної допомоги попри війну та зберегти курс на впровадження інноваційних підходів у профілактиці, виявленні та лікуванні туберкульозу. Представлено плани зокрема щодо удосконалення системи раннього виявлення ТБ серед груп ризику та загального населення, скринінг на деокупованих територіях, забезпечення належного клінічного менеджменту для профілактики побічних реакцій в ході лікування, приведення національних політик і практик відповідно до рекомендацій ВООЗ, розширення застосування САD для покращення виявлення випадків ТБ, розробки сталого механізму транспортування зразків біоматеріалу, оновлення програми із забезпечення якості лабораторних досліджень, щоб уникнути ризику щодо неточних результатів, метеріально-технічного забезпечення лабораторій та ін. 

Протягом 5 днів робочих зустрічей учасники обговорюють систему охорони здоров’я України в процесі війни: перемоги, реформування та відновлення, виклики та плани, розвиток та реалізацію програми медичних гарантій щодо напрямку лікування туберкульозу та ВІЛ/СНІДу, національні цілі, потреби та виклики для послуг профілактики, діагностики, лікування, догляду та підтримки з ВІЛ і туберкульозу.

Також учасники розглядали бачення PEPFAR щодо планових обсягів фінансування України, стратегічні пріоритети для України, контрольні показники й огляд даних, бачення безперервності лікування, оновлення інформації щодо планування грантів Глобального фонду, плани та пріоритети системи ООН та гранту Глобального фонду на 2024- 2026 роки.

 

Інші новини