Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
13-17 березня у Варшаві проходить спільне засідання з планування PEPFAR для України та Національний діалог Глобального фонду.
13.03.2023
17:12

Розпочалось спільне засідання з планування COP23 PEPFAR для України та Національний діалог Глобального фонду

13-17 березня у Варшаві проходить спільне засідання з планування PEPFAR для України та Національний діалог Глобального фонду. У зустрічі приймають участь ключові стейкхолдери протидії ВІЛ в Україні, представники Міністерства охорони здоров’я України, Центру громадського здоров’я, Національної служби здоров’я України, Міністерства юстицій України, міжнародні партнери з офісу CDC, USAID, ЮНЕЙДС, PEPFAR, неурядових організацій - Альянсу громадського здоров’я та 100% Життя, а також представники спільнот.   

Зустріч має на меті подання операційного плану для України на 2023 рік, а також попередню роботу над заявкою України на фінансування від Глобального фонду на 2024-2026 роки для реалізації програм забезпечення сталої протидії епідемії ВІЛ-інфекції і туберкульозу в Україні в умовах війни росії проти України та в післявоєнний період. 

“З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну і  по сьогоднішній день України повністю забезпечила лікуванням усіх людей, які живуть з ВІЛ, включно з тими, кому довелось виїхати за межі країни. Це стало можливим завдяки спільним зусиллям наших безстрашних медиків, безупинній роботі державного та неурядового сектору та звичайно завдяки підтримці міжнародних партнерів. Підтримка, яка надається Глобальним Фондом спрямована на те, щоб забезпечити роботу сервісів, які вже довели свою ефективність”, - наголошує Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я України.

Протягом 5 днів робочих зустрічей, учасники обговорять систему охорони здоров’я України в процесі війни: перемоги, реформування та відновлення, виклики та плани, розвиток та реалізацію програми медичних гарантій щодо напрямку лікування туберкульозу та ВІЛ/СНІДу, національні цілі, потреби та виклики для послуг профілактики, діагностики, лікування, догляду та підтримки з ВІЛ і туберкульозу.

Зокрема у своїй доповіді Людмила Черненко, генеральний директор Центру громадського здоров'я зазначила: “Протидія епідемії ВІЛ є пріоритетом державної політики. Все як на війні: в умовах тотальної обмеженості в ресурсах, ми не можемо перемогти ворога самостійно. 24 лютого 2022 року - вкотре підтвердило важливість консолідації спільних сил - України та міжнародних партнерів. 

Усі наші зусилля повинні бути направлені на зменшення рівня передачі та смертності від ВІЛ, туберкульозу, нових випадків вірусних гепатитів. Для ефективної боротьби ми плануємо забезпечення АРТ усіх, хто цього потребує. У цьому напрямку маємо намір запровадити практику видачі АРВП через аптечні заклади. Важливими складовими протидії вважаємо розширення пакета послуг для ключових груп інфікування, впровадження принципів телемедицини, безперервний моніторинг ефективності лікування, пацієнтів, а також пошук втрачених пацієнтів та повернення їх до лікування. Не менш важливими задачами залишаються зменшення бар’єрів отримання послуг щодо ВІЛ та підвищення рівня обізнаності та лояльності до послуг профілактики, лікування, догляду та підтримки.

На наступні роки ми плануємо розвивати інноваційні напрямки, зокрема, завдяки підтримці PEPFAR, розраховуємо на поставки пролонгованої форми ДКП”. 

Також учасники розглянуть бачення PEPFAR щодо планових обсягів фінансування України, стратегічні пріоритети для України, контрольні показники й огляд даних, бачення безперервності лікування, оновлення інформації щодо планування грантів Глобального фонду, плани та пріоритети системи ООН та гранту Глобального фонду на 2024- 2026 роки.

Інші новини